Gradonačelnik Zubinog Potoka

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zeqiri, izjavio je da je ostavka sa mjesta gradonačelnika dostojanstveniji i bolji čin od razriješenja i za vladu i za gradonačelnike opština na sjeveru.

U izjavi za portal Gazetablic, Zeqiri je dodao da nema potrebe da se radi administrativno upustvo za procedure podnošenja prijedloga za razriješenje gradonačelnika, već da oni treba da podnesu ostavku.

„Uopšte nije bilo potrebe za uputstvom, to bi mogla da bude pravna radnja koja se može desiti kroz ovaj formular, ali za to će biti potrebno vrijeme i ja ovde ne vidim nikakvu pretpostavku da se to može desiti“, dodao je on.

Premijer Albin Kurti je ranije kazao da se zalaže za smjenu gradonačelnika i održavanje novih vanrednih izbora u četiri opština na sjeveru Kosova, potpisivanjem peticije od strane najmanje 20 odsto upisanih birača u svakoj od opština.

Za tu namenu, u ministarstvu administracije lokalne samouprave je formirana posebna radna grupa koja do 1. septembra treba da vladi podnese prijedlog administrativnog uputstva kojim bi se uređivalo ovo pitanje.