Neispravan pristup

Bivši glsnogovornik NATO tokom rata na Kosovu Jamie Shea kaže da Brisel i Vašington sada treba da cijene napore koje Vlada Kosova ulaže da deskalira situaciju na sjeveru i da im uskoro ukinu sankcije. On je rekao da Zapad više pritiska na Kosovo nego na Srbiju, a da bi po njegovom mišljenju trebalo da bude suprotno.

Shea je rekao da treba pozdraviti nastojanja kosovske Vlade da deeskalira situaciju na sjeveru i da ponovo integriše Srbe u javne službe.

ĆU posljednjem periodu je situacija u sjevernom delu bila mirna i sada se nadam da će to cijeniti i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, ukidajući kaznene mjere Kosovu. Smatram da bi sada međunarodna zajednica trebala da izvrši pritisak na Srbiju, u slučaju da Srbima Beograd spriječi da služe u institucijama Kosova“, izjavio je Shea.

On kaže da je Kosovo pod većim pritiskom jer više zavisi od Zapada i da bi bilo produktivnije da se izvrši pritisak na jaču stranu, u ovom slučaju Srbiju.

"Budimo iskreni, istina je da je Kosovo pod većim pritiskom nego Srbija. Ovo se dešava zato što Kosovo više zavisi od Zapada u bezbjednosnom i ekonomskom smislu, pa mu je lakše da izvrši pritisak na slabiju stranu. Međutim, po mom mišljenju, ovo nije ispravan pristup i trebalo bi da bude suprotno. Put Srbije u Evropsku uniju mora da bude uslovljen priznanjem nezavisnosti Kosova“, dodao je on.

Shea je govorio i o mogućnosti da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova

"Postoje slične paralele između Kosova i Ukrajine. Dakle, danas su Ukrajinci stvorili simpatije prema Kosovu, a to može pozitivno uticati na to da se pozicija Ukrajine prema Kosovu promjeni. Bila bi sjajna vijest da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova“, rekao Shea.