Mogući su štrajkovi i protesti

Nexhat Lumnica iz novog sindikata Energetske korporacije Kosova (KEK) rekao je da se ne poštuje odluka Ustavnog suda o isplati vikenda radnicima i najavio moguće štrajkove i proteste, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, ova akcija se radi sa punom sviješću Odbora i rukovodstva.

„Ovo je protiv Zakona o radu, i mi moramo na sud da podnesemo ponovnu tužbu, iako smo ovo jednom dobili i smatramo da odbor i direktor KEK-a u ovom slučaju i sa punim znanjem zloupotrebljavaju svoju službenu dužnost. Imamo i dosta kršenja drugih prava, kao što je opasnost na radu koja se ne plaća, iako mnogi radnici umiru tokom godine“, rekao je on.

Lumnica je naglasio da su tražili povećanje plata na osnovu nedavnih trendova, ali pošto se to ne dešava, mnogi stručnjaci napuštaju korporaciju.

„Neophodno je da Energetska korporacija Kosova podigne plate, jer imamo manjak radnika, oni koji su ostali ipak će otići a KEK će jednog dana biti bez proizvodnje, kao posljedica velikog nedostatka radnika", zaključio je on.

Kako navodi, o ovom pitanju nisu imali priliku da se sastanu sa Vladom, uprkos njihovim zahjtevima. Lumnica je najavio da može doći do štrajkova i protesta.

"Nemamo sastanke sa vladom, imamo sastanke sa menadžmentom KEK-a gdje se još uvijek ne možemo dogovoriti o povećanju plata, ali ćemo opet pitati, ponovićemo zahtjeve i uskoro ćemo možda imati proteste i štrajkove jer KEK može biti i bez radnika i bez proizvodnje u slučaju da se plate ne podignu“, rekao je Lumnica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online