Sigurnost u saobraćaju

Direktor Biroa za osiguranje Kosova Sami Mazreku, kazao je da se smanjio značajan broj neregistrovanih i neosiguranih automobila na Kosovu nakon primjene digitalizacije naljepnica za automobile.

Mazreku je istakao da su digitalni uređaji koje koristi Policija Kosova igrali ključnu ulogu u otkrivanju neregistrovanih automobila, čime je značajno doprinijelo povećanju sigurnosti u saobraćaju. Takođe je pohvalio saradnju sa generalnim direktorom Policije Kosova, Gazmendom Hoxhom.

Prema njegovim riječima, postavljanjem digitalnih naljepnica na automobile, broj neregistrovanih automobila na Kosovu smanjen je sa 237.000 na samo 18.000 ili 19.000, što predstavlja pad od preko 30 odsto u broju neregistrovanih vozila.

Mazreku je dodao da je cilj digitalizacije naljepnica bio olakšati procedure i ukloniti barijere u procesu registrovanja automobila. Ova inicijativa je takođe olakšala posao industriji osiguranja i doprinela smanjenju neregistrovanih vozila.

RTK je ranije izvještavao o zloupotrebama u vezi sa osiguranjem vozila u saobraćaju, uključujući i inscenirane nesreće. Mazreku je izjavio da sarađuju sa policijom u vezi sa ovim slučajevima i da su poslali nekoliko dosijea institucijama Kosova.