Direktor Infektivne klinike

Direktor Infektivne klinike Arben Vishaj izjavio je da je u julu i avgustu značajno povećan broj oboljelih od meningitisa i da je trenutno broj pacijenata na Infektivnoj klinici dostigao 80, piše Reporteri.

“Trenutno se na Infektivnoj klinici liječi ukupno osam pacijenata sa akutnim, a šest sa bakterijskim meningitisom. Od početka godine do juna hospitalizovano je ukupno 38 pacijenata sa meningitisom. Od jula do danas imamo značajan porast zahtjeva za hospitalizaciju sa virusnim meningitisom u pedijatrijskim starosnim grupama, ukupno 43 pacijenta. Ovo povećanje ima sezonski karakter i evidentno je čak i u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Vishaj.

Dodao je da infekcija meningitisa zahtjeva povećanu pažnju stanovništva kao i da Infektivna klinika u Prištini ima dovoljno kapaciteta za liječenje ovakve vrste pacijenata.

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo smrtnih slučajeva.

“Imali smo još 20 odraslih pacijenata koji su liječeni od oblika bakterijskog meningitisa. Rast broja zaraženih virusnim meningitisom zahtjeva povećanu pažnju i striktno poštovanje preporuka Ministarstva zdravlja. Infektivna klinika ima potrebne kapacitete za kvalitetno liječenje meningitisa uopšte“, dodao je Vishaj.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, bakterijske ili virusne infekcije su uzrok, a zaraza se može proširiti na bazenima, kroz bliski kontakt, pa i kroz vodu za piće. Meningitis se liječi isključivo u bolnici.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri