Dvoje hospitalizovano

Od juna su od meningitisa obolele 63 osobe od kojih su dve hospitalizovane, saopšteno je iz Infektivne klinike, a iz Ministarstvo zdravlja apeluju na građane da budu posebno oprezni u pogledu kontrole vode za piće i njenog hlorisanja, prenosi RTV 21.

Šef Odjeljenja porodične medicine u Glavnom centru porodične medicine u Prištini Valdet Hašani kaže da je Kosovo upoznato sa ovom bolešću i da ima dovoljno lijekova za liječenje iako je rizik na visokom nivou.

Prema njegovim riječima, meningitis je kao bolest izuzetno opasan, mortalitet je od pet do 30 odsto, ali ako se na vrijeme otkrije, liječi se.

Infektolog Hamdi Ramadani kaže da se posljednjih godina povećava broj oboljelih od te bolesti i da zahtjeva povećanu brigu građana.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova preporučuje građanima da provjere i hlorišu vodu za piće, uključujući i bazene.

Glavobolje, povraćanje, vrtoglavica i bolovi u mišićima su prvi simptomi meningitisa koji može da pogodi svakoga, ali prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije najviše pogađa mlade ljude, jer imuni sistem mladih, uglavnom novorođenčadi, djece i tinejdžera, nije dovoljno razvijen da se bori sa uzročnicima.

Izvor: Kosovo Online/RTV 21