Ispuniti zahtjeve

Predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri ocjenio je da je posljednji trenutak da Vlada obrati pažnju na policiju i ispuni zahtjeve zaposlenih, ukazujući da je samo ove godine oko 50 policajaca dalo otkaz, prenosi Ekonomija onlajn.

Zeqiri je rekao da će i dalje biti protesta i otkaza policijskih profesionalaca, a nezadovoljni su, kako je dodao, kolektivno po mnogim pitanjima.

Podsjeća da je prošlo više od pola godine da policajcima nije isplaćena naknada za opasnost, a osim toga, ored toga, policija je jedina policija na svijetu bez zdravstvenog osiguranja.

Zeqiri je rekao da su zbog toga iz Sindikata uputili žalbu Ombudsmanu.

"Imali smo to ranije regulisano, sada imamo Zakon o policiji. Stalno postavljamo zahtjeve u vezi sa tim pitanjem. I Narodnom advokatu smo ukazali na nedostatke u novom Zakonu o platama. Odredili su dodatak za rizik na jedan odsto budžeta za plate, što nije dovoljno za rizik", kazao je.

Kako je rekao, s obzirom da Kosovo ima najstariju policiju u regionu, zatražio je da se usvoji i Zakon o penzionisanju, da policajci odu u penziju sa 55 godina, kao i da imaju bolju penziju od sadašnje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online