Sud ne uspjeva da održi ročišta

Prošlo je više od sedam godina, pet meseci i 28 dana od kada je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Glauka Konjufce, Time Kadrijaj, Pala Lekaja, Teute Haxhiju, Aide Dergut i Bese Baftijaj u vezi sa suzavcem koji je bačen na Skupštinu tokom 2015. godine, a nekoliko pokušaja da se održe ročišta propalo je, nekada zbog izostanka optuženih, a nekada iz drugih razloga, prenosi Gazeta express.

Portparolka Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gashi rekla je za "Zakletvu pravde" da je ročište zakazano za decembar 2016. propalo zbog izostanka stranaka, dok je ročište u februaru 2017. otkazano zbog promene sudije.

Navodi i da je ovaj slučaj već prošao na Opštem, odnosno Krivičnom odjeljenju, ali prema onome što je poznato, ni u tom odjeljenju nije održana sjednica.

"Izmjenama Zakonika o krivičnom postupku predmet je prebačen na Opšte odjeljenje - Krivično odjeljenje", rekla je Gashi.

"Zakletva na pravdu" je kontaktirala i sa poslanicom Kadrijaj koja je rekla da je od podizanja optužnice protiv nje samo jednom bila prisutna na sjednici suda i da nikada više nije pozvana.

Inače, Osnovno tužilaštvo u Prištini je 22. februara, 2016. godine podiglo optužnicu protiv sadašnjeg predsjednika Skupštine Konjufce, Paja Lekaja, Bese Baftijaja, Aide Derguti, Time Kadrijaja i Teute Haxhiju zbog bacanja suzavca na jednoj od sjednica Skupštine u decembru 2015.

Prema optužnici, optuženi su u decembru 2015. godine bacili suzavac u salu Skupštine Kosova i predsjedništva Skupštine, zbog čega su poslanici napustili salu.

Optuženi su za nasilno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti.

Osumnjičeni su za krivično djelo "upotreba oružja", kao i "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti".

Time Kadrijaj i Teuta Haxhiu se terete i za krivično djelo "neovlašćeno držanje oružja".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express