Rješavanje krize

Članica LDK Shqipe Pantina smatra da Vlada Kosova i EU imaju različit pristup u rješavanju krize na sjeveru i dodaje da bi najbolje rješenje bilo kroz ostavke predsjednika četiri opštine.

"Kurti mora da dokaže da je zainteresovan za rješavanje krize. Vlada ne može da sprovede peticiju jer nju moraju da potpišu tamošnji građani. Može li Vlada da garantuje da će oni potpisati peticiju? Najbrži i najpošteniji način je da gradonačelnici podnesu ostavke", rekla je Pantina.

Gradonačelnik Zvečana Ilir Peci smatra da je potrebno da postoji politički dogovor i ne sviđa mu se odlazak sa funkcije putem peticije navodeći da zašto bi davali nekom drugom da ih otpuste kada to mogu sami učiniti, dok poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Enver Dugolli ističe da ne bi trebalo da bude političkih podjela i da je peticija garancija da ne bude bojkota ponovljenih izbora.

Pantina, prenosi RTV 21, ocjenjuje da je najbolji korak za rješavanje krize na sjeveru politički dogovor jer je to politički, a ne tehnički problem.

"Gradonačelnici ne rade svoj posao jer građani odbijaju da vrše usluge jer ih ne poznaju", rekla je.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je premijer Albin Kurti tvrdoglav kada je riječ o međunarodnim zahtjevima i dodaje da će to štetiti Kosovu.

"Potrebna je potpuna harmonizacija sa međunarodnim faktorom da bi se ubedili da uklone kaznene mjere protiv Kosova", kazao je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo online/RTV 21