Kosovo poštuje sporazum iz Bratislave

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo dosljedno sprovodi dogovore sa EU postignute u Bratislavi u vezi sa deeskalacijom situacije na sjeveru, a da su mjere Brisela uvedene Kosovu nepravedne i da štete procesu dijaloga, prenosi Klan Kosova.

Osmani je istakla da su, prema dogovoru, policijske snage smanjene u i oko opštinskih objekata u opštinama na sjeveru, kao i da se stvara pravni osnov za održavanje vanrednih lokalnih izbora.

Ona je, s druge strane, izrazila iznenađenje mjerama EU prema Kosovu, koje je nazvala "nesrazmernim postupcima kosovskih institucija".

"Bez obzira na to šta se desilo 26. maja, procjenjujem da je odgovor EU kroz mjere koje je usvojila bio potpuno nesrazmeran djelovanju kosovskih institucija. To nije odgovor koji promoviše saradnju i koordinaciju, naprotiv, to je odgovor koji najviše šteti procesu dijaloga, što ga potpuno skreće sa kololosjeka gdje bi obe strane trebalo da budu jednako tretirane", navela je Osmani na konferenciji za medije prilikom posjete Dragašu.

Po njoj, mjere EU nepravedno su nametnute Kosovu kao rezultat masovne kampanje dezinformacija protiv Kosova.

"U Bratislavi je postignut dogovor u vezi sa deeskalacijom na sjeveru. Naša zemlja poštuje taj sporazum. Već postoji smanjenje policijskih snaga u skladu sa sporazumom koji takođe zahtjeva konsultacije sa Eulexom i prisustvo NATO-a ovdje. S druge strane, stvara se pravni osnov za vanredne izbore u četiri sjeverne opštine. Sve su to bili zahtjevi iz Bratislave, sada očekujemo korake koje će preduzeti naši partneri u Evropskoj uniji, jer su njihove mjere bile potpuno nesrazmjerne u odnosu na postupke Vlade Kosova", naglasila je.

Prema njenim riječima, "Kosovo nije okupiralo nijednu teritoriju".

"Moj utisak je da su se mnoge države prema Kosovu tih dana odnosile kao da je Kosovo nekoga osvojilo. Kosovo nije okupiralo nijednu teritoriju nijedne susjedne države. Kosovo je djelovalo na teritoriji svoje suverene Republike, koju je priznala velika većina država EU. Kao predsjednik zemlje, tražim svakodnevnu koordinaciju sa našim saveznicima i partnerima, jer su bezbjednosna pitanja kolektivna, a ne pojedinačna", naglasila je.

Ona je ponovila poziv međunarodnoj zajednici da "utiče na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane sa pritiscima na kosovske Srbe i zaustavi nasilje koje koriste ilegalne strukture na sjeveru".

"Uvjerena sam da građani žele da iskoriste svoja izborna prava i izabrali predsjednike opština koji dobiju glas građana na slobodnim i demokratskim izborima. Međutim, do sada ne vidim nikakvu volju predsjednika Vučića da zaustavi institucionalnu agresiju koju konstantno sprovodi. Ne očekujem da će zaustaviti nasilje koje kriminalne strukture konstantno vrše nad našim građanima na sjeveru. Stoga bi trebalo izvršiti pritisak na Beograd da počne da se ponaša u skladu sa evropskim standardima, a ne kao lojalni sluga Putina", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova