Ne tražiti krivicu drugdje

Poslanica Evropskog parlamenta, Viola von Cramon, tokom intervjua za Teve1, rekla je da Kosovu nedostaje kredibilitet među međunarodnim faktorima. Ona kaže da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze prije nego što priča o srpskoj strani.

"Ne rješavate svoje probleme, izgleda da tražite krivicu negdje drugdje“.

Ovako njemačka evroposlanica, Viola von Cramon, komentariše posljednja politička dešavanja na Kosovu.

Ona kaže da Kosovu nedostaje kredibilitet u međunarodnoj zajednici, pa je pozvala da što prije počne primjena sporazuma sa Srbijom.

"U ovom trenutku ne vidim političku volju nijedne strane za sprovođenje sporazuma. Za Kosovo je dobro da se više fokusira na sebe i da ispuni obaveze koje je preuzelo. Ne pravite nikakvu promjenu ukoliko uperite prst negdje drugdje. Barem je to stav glavnih institucija Evropske unije. Ako Kosovo želi da postane važan igrač u međunarodnoj zajednici, onda prvo mora da dokaže da je kredibilan igrač, ali to ne pokazuje“.

Cramon kaže da bi bila ispravna akcija Prištine da se specijalne jedinice Policije Kosova potpuno uklone iz opštinskih objekata na sjeveru.

Ona ističe važnost sprovođenja sporazuma postignutih između Kosova i Srbije, kako bi se smirila situacija u sjevernom dijelu zemlje.

"Sav nered koji je nastao na sjeveru Kosova mora da se popravi. U vezi s ovim pitanjem već postoji dogovor i samo ga treba poštovati. Tako da bi bila ispravna akcija da se specijalne jedinice Policije Kosova uklone iz opštinskih objekata na sjeveru. Prije nego što pričate o srpskoj strani, bolje je da prvo izvršite svoje dužnosti“, rekla je ona za Teve1.

Evropska unija još uvijek nije promjenila stav u pogledu kaznenih mjera protiv Kosova.