Kampanje legalizacije bez rezultata

Kosovo je posljednjih dana suočeno sa ubistvima, povredama, ali i kriminalom različite prirode. Javna bezbjednost je takođe ugrožena ilegalnim oružjem. Samo u periodu januar-jul, policija je zaplenila 636 komada nelegalnog oružja, dok je prijavljeno 14 ubistava, javlja Radio Kosovo.

Stručnjaci za bezbjednost procenjuju da je broj ilegalnog oružja u rukama građana – preko 250.000.

Samo tokom ove sedmice zabilježena su tri smrtna slučaja od vatrenog oružja.

Kancelarija za informisanje policije, u elektronskom odgovoru za Radio Kosovo, navodi da je u periodu januar-jul zaplenila 636 komada oružja i preko 9.000 komada municije različitog kalibra.

U ovom periodu, podaci policije pokazuju da je prijavljeno 14 ubistava, od čega je 7 teških.

Stručnjaci za bezbjednost procenjuju da se u rukama građana nalazi preko 250.000 komada nelegalnog oružja.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala kaže da su kampanje policije za legalizaciju oružja pokazale negativan efekat.

„Nelegalno oružje koje je ostalo kao posljedica ratova 90-ih, a policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tokom ovih godina su imali određene kampanje kako bi podstakli građane da ga predaju, legalizuju, a zatim da imaju strožu kontrolu ilegalnog oružja. Ove kampanje su obično služile samo za političku upotrebu i trošile su hiljade eura samo da bi oštetile budžet, ali efekat je bio samo negativan“, rekao je Shala za Radio Kosovo.

Fenomen nelegalnog oružja kod kuće teško je kontrolisati, kaže za Radio Kosovo Mentor Vrajolli iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije.

„Građani kod kuće drže nelegalno oružje i sve incidente je izuzetno teško zaustaviti. Ono što institucije mogu da urade jeste to da moraju da vode računa da se ljudi koji imaju krivični dosije u prvom stepenu suoče sa pravdom i da ne stvaraju osjećaj da su jači od zakona ili nedodirljivi zakonom. Dakle, ovo bi vjerovatno smanjilo rizik od zločina i moramo da budemo realistični – da se zločini dešavaju van moći institucija“, rekao je on.

Međutim, stručnjaci za bezbjednost procjenjuju da bi resor javne bezbjednosti trebalo da ima veći broj za praćenje, statične punktove, racije i koordinaciju javno-privatnih institucija za smanjenje rizika na minimalnu stepen i kontrolu javnog reda i bezbjednosti.