Ocjena KDI-a

Kosovski demokratski institut ocjenio je da je pogrešno da se komunikacija vlade Kosova u vezi sa izborima u sjevernim opštinama prebaci samo na međunarodni nivo, zaobilazeći razgovore sa lokalnim Srbima i njihovim političkim predstavnicima, prenosi Koha.

KDI je saopštio da bi, za potpunu deeskalaciju, aktuelni gradonačelnici trebalo da preispitaju ostavke na svoje funkcije, kako bi građanima omogućili da izaberu svoje legitimne predstavnike.

"Ostavke, takođe, omogućavaju novi izborni proces u bližem vremenskom roku, bez proceduralnih odlaganja i duplih troškova", navodi se u saopštenju instituta.

Istovremeno, KDI je pozvao sve građane četiri sjeverne opštine, a posebno one iz srpske zajednice, kao i političke subjekte koji zastupaju njihove interese, "da se založe za učešće na izborima, kako bi se obezbjedilo da ostavke gradonačelnika ne dovedu do novog procesa ali sa istim rezultatom“.

"Takođe, KDI podsjeća da postojeća podzakonska akta nije dovoljna za razvoj procedure za smenu gradonačelnika, budući da nisu utvrđeni proceduralni rokovi, način provjere valjanosti zahtjeva za smenu, kao ni modaliteti za smenu i način glasanja. Inicijativa Ministarstva za izradu administrativnog uputstva nije dovoljna, jer je potrebna i izrada akata od strane CIK-a – kao nosioca procesa glasanja. Međutim, podzakonski akti ne mogu premašiti zakonske definicije predviđene važećim zakonima", poručuju iz KDI.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore