Novi ministar odbrane

Novi ministar odbrane Ejup Maqedonci, završio je dva vojna koledža i dva master programa u Sjedinjenim Američkim Državama a prije nego što je postao pripadnik KBS, sa 19 godina se pridružio OVK, piše Reporteri.

U OVK je obavljao funkciju komandanta Prvog bataljona 153. brigade Lapske operativne zone.

Maqedonci, koji je sa teškom povredom završio obuku 2010. godine u Japanu, odbio je 30.000 dolara za oporavak, samo da ne bi narušio imidž KBS.

„Na tom treningu sam se, nažalost, povredio. Pozvao me je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Japana da razgovaramo o prekidu obuke i povratku na Kosovo, kao i o povlačenju iznosa od 30.000 dolara koji je bio u ugovoru. Nisam ni razmišljao o 30.000 dolara. Bio sam zabrinut da neću moći da nastavim rad na obuci. Sutradan sam zamolio Japance da nastavim trening i sa povredom noge“, izjavio je Maqedonci.

Premijer Albin Kurti saopštio je ranije da je imenovao pukovnika KBS Ejupa Maqedoncija na mjesto ministra odbrane, nakon iznenadne ostavke Armenda Mehaja.

Dosadašnji ministar odbrane Kosova Armend Mehaj potvrdio je da više neće obavljati tu funkciju, i da je izbor potpukovnka Kosovskih bezbjednosnih snaga Ejupa Maqedoncija pravi izbor.

Mehaj je naveo da funkciju ministra u vladi napušta iz porodičnih razloga.

Portal Demokracija ranije je naveo da je Mejah ostavku podneo zbog nezadovoljstva Kurtijevim odnosom prema međunarodnim partnerima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri