Poslije pucnjave u

Direktor Direkcije za bezbjednost i vanredne situacije u Prištini Lulzim Fushtica izjavio je za KTV da će poslije pucnjave u lokalu „Bon Vivant” u kojoj je jedna osoba ubijena, a više povređeno, početi da se sprovode strože kontrole u ugostiteljskim objektima, posebno u onima koji imaju dozvolu za rad i posle ponoći.

On je u intervjuu za KTV-u rekao da je danas održan sastanak sa glavnim tužiocem Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtimom Munishijem, o tome šta se može učiniti kako bi se sprečili slični incidenti

“Počećemo da vršimo strože provjere, sa inspekcijskim nadzorom u objektima”, rekao je Fushtica i dodao da postoji veliki broj primjedbi zbog buke, te da će biti povećan broj inspektora.

“Grad će ponuditi pomoć i saradnju, sa inspekcijom i drugim institucijama koje vrše kontrolu. Ovakvi slučajevi se obično dešavaju u kasnim satima, a Priština treba da preduzme najstrožu kontrolu radnog vremena, aktivnosti, poštovanje licenci, a posebno noćnih klubova koji imaju dozvolu za rad i poslije ponoći”, dodao je Fushtica.

On je ukazao i da je povećan broj onih koji sa sobom nose vatreno ili hladno oružje.

“Provjere koje je sprovela policija pokazale su da je mnogo oružja zaplenjeno tokom rutinskih provjera, posebno poslije 24 sata. Verovatno u svakom trećem vozilu koje zaustavi policija ima vatrenog ili hladnog oružja”, rekao je Fushtica, koji se nalazi na čelu Direkcije osnovane u martu ove godine.

Prema njegovim rečima, na ovakvu situaciju uticala je neodgovarajuća kaznena politika za one koji nose oružje.

Dodao je da je potrebno naći sredinu, da sektor ugostiteljstva ne bude sputan, ali da se poštuju sve zakonske obaveze.

“Od danas ćemo se baviti ovim pitanjima i koordinisati aktivnosti kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali, jer želimo da imamo bezbjedan grad“, naglasio je Fushtica, rekavši da će Direkcija učiniti sve što je u njenoj moći.

On je preneo i da su tražili veće prisustvo policajaca na ulicama Prištine.

U pucnjavi u petak u lokalu "Bon Vivant", preminula je jedna, a od vatrenog oružja povređeno sedam osoba, dok je još njih 13 zadobilo povrede od različitih drugih predmeta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore