Neravnopravni tretman

Njemački analitičar Bodo Weber smatra da je Zapad stvorio percepciju da je Kosovo odgovorna strana za krizu na sjeveru, i da nema volje Prištine i Beograda da implementiraju dogovor postignut u Ohridu, prenosi Teve1.

Prema njegovim riječima, Kosovo se ne tretira ravnopravno sa Srbijom za pregovaračkim stolom kojim posreduje Evropska unija.

"Albin Kurti je potpuno u pravu kada kaže da je proces dijaloga trenutno neuravnotežen. Jasno je da Zapad koristi meku politiku prema Beogradu. Sa onim što se desilo u posljednjem periodu, zapadne zemlje su stvorile percepciju da je Priština glavni problem. Takav kazneni pristup Zapada je izostao prema Beogradu kada su, na primjer, Srbi odlučili da napuste institucije, a zatim bojkotovali izbore", ocijenio je Weber.

Weber smara da je Zapad loše osmislio pregovarački proces. Kako je naveo, "meka" politika Zapada prema Beogradu opravdava nesprovođenje sporazuma od srane Prištine

"Jasno je da nema volje Prištine i Beograda da poštuju dogovor postignut u Ohridu. To je rezultat toga što je cijelio pregovarački proces loše osmišljen od strane Zapada, koji je previše mekan prema Beogradu, pa se sporazumi ne shvataju ozbiljno. I zbog takvog neodmerenog i nepovoljnog pristupa Prištini, uticao je na to da ona izgubi vjeru u posrednike ovog procesa. Ovo na neki način opravdava akcije Prištine da uopšte ne sprovodi sporazume", izjavio je Weber.