Ambasador Turske

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunç Angılı ocenio je da je za trajnu stabilnost na sjeveru Kosova potrebno diplomatsko rješenje, ističući da njegova zemlja podržava proces deeskalacaije na sjeveru, koji bi, kako kaže, otvorio put za za nastavak procesa dijaloga, prenosi Reporteri.

"Ne postoji vojno rješenje za ovo pitanje. Samo diplomatsko rješenje bi obezbjedilo trajnu stabilnost. Stoga sve strane moraju raditi na postizanju napretka u procesu dijaloga. Eskalacija nije od pomoći", ocjenio je Angılı.

Govoreći o deeskalaciji na sjeveru, turski ambasador naglašava da bi stabilizaciji situacije na terenu i pregovorima dvije strane doprineli novi lokalni izbori uz učešće Srba.

"Izbori na sjeveru uz puno učešće srpskog stanovništva pružili bi neophodnu osnovu za sadržajne pregovore. Turska će biti spremna da doprinese ovom procesu ako obe strane to žele", rekao je on.

Angılı, takođe, kaže da će Turska uvijek biti pouzdan partner Kosova, kao i da vojna saradnja sa Kosovom u okviru NATO ne znači konfrontaciju ni sa jednom drugom zemljom, uključujući i Srbiju.

"Za sada nove vojne nabavke nisu na našem dnevnom redu. Važno je da je njihov cilj odbrambeni i da je naša saradnja u odbrani u potpunosti u skladu sa okvirima NATO, a ne protiv bilo koje treće zemlje, uključujući Srbiju", rekao je ambasador za Telegrafi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri