Velike kolone

U jeku je sezona godišnjih odmora. I ovog vikenda bilježe se zadržavanja na prijelazima. Na Merdaru se za izlazak sa Kosova čeka oko sat vremena, dok je za ulazak vozačima potrebno oko 30 minuta.

Na Merdaru kolone vozila. Većina automobila sa obe strane prijelaza imaju registarske oznake neke od zemalja Evropske unije. U njima su građani Kosova koji žive i rade u inostranstvu. Jul i avgust je vrijeme kada dolaze na godišnji odmor. Za RTK2 su rekli gde putuju i koliko dugo čekaju.

"Mi smo iz Sjeverne Makedonije. Putujemo u Prolom banju na nekoliko dana. Čekamo oko 60 min".

"Mi putujemo za Hrvatsku i čekamo oko 60 minuta".

"Dobro, ne čekamo puno, danas je nedjelja i nema puno gužve na granici".

"Ja sam iz Dečana i putujem za Švicarsku, trenutno ne vidim da li ima gužve, mi čekamo 10 minuta i nadam se da ćemo brzo preći granicu", rakli su sagovornici RTK2.

Merdare je najfrekventniji prijelaz sa Srbijom. Prethodnih dana, ovdje i na prijelazu Bijela zemlja za ulazak na Kosovo čekalo se i po pet sati.

Na prijelazu Merdare gdje su prethodnih dana zabilježene gužve kako za ulazak, tako i za izlazak sa Kosova, danas je situacija drugačija. Guzve nema, za izlazak sa Kosova čeka se oko sat vremena, a slična situacija je i sa druge strane, vozači za ulazak čekaju oko 30 minuta.