Kupili nekoliko preduzeća

Uprava za zaštitu konkurencije Kosova pokrenula je istragu protiv MTS-a, podružnice Telekoma Srbije na Kosovu, piše Ekonomija onlajn.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje da je „preduzeće vršilo prodaju i kupovinu akcija na relevantnom tržištu, sticanjem kontrole nad drugim preduzećima za koja je ispunjena zakonska obaveza prijave koncentracije u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije“.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Uprave za zaštitu konkurencije Kosova Selajdin Beqa kaže za Ekonomiju onlajn da je doneta odluka o pokretanju postupka protiv MTS D.O.O., koji na tržištu Kosova posluje pružanjem internet i kablovskih usluga.

"Krajem 2022. godine započeli smo snažno praćenje tržišta telekomunikacija. Otvorili smo nekoliko istraga u ovom sektoru i sada smo u istražnom postupku“, rekao je Beqa.

On je naglasio da je istraga pokrenuta zbog „neprimjenjivanja prijave koncentracije antimonopolskom organu u skladu sa zakonom“.

"Kompanija nije dostavila tom organu transakcije sa kojima je kupila nekoliko preduzeća. U različitim dijelovima Kosova kupila ih je bez dostavljanja izmjene organu i po tom osnovu smo otvorili istragu. Sada utvrđujemo činjenice“, istakao je Beqa.

Preneo je da je MTS pokazao da je kupio najmanje četiri regionalna preduzeća, u naseljima pretežno naseljenim Srbima.

"Na sjeveru i ukupno 11 opština na Kosovu, počev od sjevera, opština Štrpce, Gračanica i druge, gdje se nalaze naselja srpske zajednice. Ova činjenica je iznenađujuća, ali tako je“, kaže Beqa.

"Čini se da tržište telekomunikacija, odnosno kablovskih i internet usluga ima visok stepen koncentracije i na osnovu toga smo na kasnu jesen krenuli u monitoring koji je pokazao osnovanu sumnju na osnovu koje smo pokrenuli istražni postupak“, rekao je on.

Beqa je ukazao da su postojale i brojne prijave na osnovu kojih je postupak pokrenut i po službenoj dužnosti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online