Kosovski institut za pravosuđe

Kosovski institut za pravosuđe (KIP) je ocjenio da je proljećno zasjedanje Skupštine Kosova okarakterisano stalnim nedostatkom kvoruma na sjednicama parlamenta, nizom nepravilnosti u radu parlamenta, kao i sukobom vlasti i opozicije, prenosi Teve1.

KIP je u saopštenju za javnost naveo da je proljećno zasjedanje Skupštine počelo rad sa 54 tačke dnevnog reda, koje zbog nedostatka kvoruma i neuspjeha na desetina sjednica Skupština nije izglasala.

"Skupština Kosova je započela proljećno zasjedanje 2023. godine bez razmatranja Programa rada za sjednicu na Predsjedništvu Skupštine i bez njegovog usvajanja na plenarnoj sjednici, kao i bez usvajanja jednomjesečnog kalendara rada, kako to zahtjeva Pravilnik Skupštine", smatraju iz Instituta.  

Podsjećaju da je Osnovno tužilaštvo u Prištini zbog obračuna u parlamentu pozvalo na razgovor zamjenika premijera Besnika Bislimija, ministra finansija, rada i transfera, Hekuran Muratija, poslanike PDK, Mergima Lushtakua, Bekima Hakhiua i Hajdara Bequ.

KIP smatra da je takva praksa ponašanja poslanika u suprotnosti sa visokim profesionalnim i etičkim standardima koji su preduslov za izgradnju povjerenja javnosti u rad poslanika i njihov integritet.

Izvor: Kosovo Online/Teve1