Komandant Kfora

Komandant Kfora general Angelo Michele Ristuccia izjavio je deeskalacija situacije na sjeveru Kosova zavisi od političke volje Kosova i Srbije.

"U ovom trenutku, nema vojnog rješenja, jer je jedini način da se ova situacija riješi politička odluka koja je zasnovana na volji obe strane da normalizuju svoje odnose", rekao je Ristuccia u izjavi novinarima, a prenosi nevladina organizacija „OWP“ na svom portalu.

Međunarodna zajednica pomno prati situaciju, a NATO je spreman da reaguje ako zatreba i sigurno je da se situacija na Kosovu brzo približava tački ključanja, dok sudbina regiona visi o koncu, konstatuje ova organizacija.

Dodaje da svijet sa "zaustavljenim dahom" posmatra kako se događaji odvijaju, nadajući se mirnom rješenju krize.

OWP podsjeća da je bilo napeto 19. juna, na Kosovu, a da su snage NATO-a bile spremne da intervenišu, ako postoji potreba.

"Situacija je kulminirala kada je došlo do sukoba srpskih demonstranata i vojnika mirovnih snaga NATO-a, u kojem je povređeno je 30 vojnika NATO-a, i 52 demonstranta. Kao odgovor, NATO je rasporedio dodatnih 700 vojnika i stavio još jedan bataljon u stanje visoke pripravnosti, povećavajući njihove snage na približno 4.511 vojnika“, piše ova NVO.

OWP podsjeća da je Kosovo "mala balkanska država koja je proglasila nezavisnost od Srbije 2008", i da Srbija i druge zemlje koje imaju bliske veze sa Beogradom, poput Rusije i Kine, nisu priznale ovaj potez.

"Pitanje u srcu tenzija je sjeverni dio Kosova, koji je uglavnom naseljen etničkim Srbima. Videle su se najgore tenzije od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Najnovije nasilje izbilo je prošlog mjeseca nakon što su etnički albanski gradonačelnici preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora na kojima je izlaznost bila samo 3,5 odsto nakon što su Srbi koji čine većinu u regionu bojkotovali vote. Sjedinjene Države i Evropska unija pozvale su premijera Albina Kurtija da povuče gradonačelnike i ukloni specijalnu policiju koja je korišćena za njihovo postavljanje. Kurti je postavio sopstvene zahtjeve, a tenzije su dodatno eskalirale prošle nedjelje kada je Srbija kidnapovala trojicu kosovskih policajaca na graničnom području pod spornim okolnostima i odredila im produženje mjesec dana pritvora“, ukazuje OWP.

"Ovdje smo da izbjegnemo pogoršanje situacije i da smirimo tenzije. Jedini način za deeskalaciju zavisi od političke volje obe strane. U ovom trenutku nema vojnog rješenja jer je jedini način da se ova situacija riješi je politička odluka koja je zasnovana na volji obe strane da normalizuju svoje odnose. Ali prvo da smanjimo eskalaciju“, naveo je Ristuccia.

Izvor: Kosovo Online/OWP