Plata, loši uslovi rada...

Nedostatak zdravstvenog i životnog osiguranja, nedostojna plata i loši uslovi rada su neki od problema sa kojima se i dalje suočava Policija Kosova, rekao je za Radio Kosova predsjednik sindikata PK Imer Zeqiri. Zeqiri ističe da je samo u prvih šest mjeseci ove godine, oko 40 pripadnika policije podnjelo otkaze.

Glavni sindikalac Policije Kosova Imer Zeqiri kaže da i pored svih opasnosti sa kojima se suočavaju pripadnici Policijr Kosova, od svog osnivanja do sada, oni i dalje ostaju van zdravstvenog i životnog osiguranja.

"Policija Kosova je osnovana prije 24. godine i još uvijek nemamo zdravstveno i životno osiguranje, iako je po specifičnostima rada PK među najugroženijim tokom obavljanja službenih dužnosti. 22 policijska službenika izgubila su život tokom obavljanja dužnosti, imamo preko 4.000 slučajeva povreda na dužnosti, a neki od njih su ostali trajni invalidi”, tvrdi Zeqiri.

U emisiji "Fokus" Radija Kosova, glavni sindikalac policije Imer Zeqiri je takođe govorio o promjenama u Policiji Kosova nakon usvajanja Zakona o platama.

"Dodatak za opasnost ograničen je na jedan odsto budžeta za plate, koji se ni posle šest mjeseci još uvijek ne isplaćuju. Novim Zakonom o platama pogođeni su i penzioneri, do sada jedina nagrada službenicima PK bile su tri jubilarne plate, sada su i one ukinute”, navodi Zeqiri

On ističe da je samo u prvih šest mjeseci ove godine oko 40 policajaca dobrovoljno podnjelo otkaze.

"Samo u prvih šest meseci ove godine imamo oko 40 dobrovoljnih otkaza zbog nedostojanstvenih uslova, dok ih je prošle godine bilo 100. Ako se ovi uslovi ne promjene, mnoge kolege najavljuju otkaze."

Zeqiri kaže da je posljednjih mjeseci, u pogledu logističkih sredstava i uniformi, kompletirana samo policija koja djeluje na sjeveru Kosova.

Inače, Sindikat Policije Kosova je prije nekoliko dana podneo Skupštini Kosova peticiju koju je potpisalo preko 62 odsto članova, koji su nezadovoljni Zakonom o platama.