Nema reciprociteta

Građani Kosova u Albaniji uslugu hemodijalize plaćaju i do 150 eura, iako bolnice u Prizrenu i Đakovici redovno nude besplatnu dijalizu pacijentima albanskih opština u blizini granice, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, vlasti u Prištini su naglasile da su u prošlom sporazumu insistirale da se to pitanje uključi, ali oni u Tirani nisu pokazali razumjevanje da se donese rješenje za te pacijente.

Vlada Albanije odbila je da u sporazum potpisan prije dvije sedmice sa Kosovom uključi mogućnost da pacijenti na dijalizi dobiju besplatne usluge.

Kao rezultat toga, građani Kosova plaćaju kada su u Albaniji, iako se u prizrenskoj bolnici i u Đakovici redovno nudi besplatna dijaliza pacijentima koji žive u pograničnim opštinama u Albaniji.

Sekretar Ministarstva zdravlja Naim Bardiqi kazao je da vlasti Albanije nisu pokazale razumjevanje da pronađu rješenje za te pacijente.

"Građani Kosova ne mogu imati koristi od postojećeg sporazuma sa zvaničnom Tiranom, besplatne hemodijalize tokom ljetnje sezone. Tokom pregovora o protokolima sporazuma, koji su ostali nepotpisani zbog odlaganja zajedničke sjednice dvije vlade, nismo naišli na razumjevanje sa zvaničnom Tiranom za aktivnost koju ste pomenuli. Zvanična Priština će nastaviti da pruža usluge hemodijalize pacijentima, kao i do sada bez ikakvih promena", rekao je Bardiqi.

Postoji 27 pacijenata na dijalizi iz Albanije koji redovno dobijaju besplatne usluge na Kosovu. Bolnica u Prizrenu pruža usluge za takvih 16 pacijenata, a bolnica u Đakovici za njih 11 na hemodijalizi.

Kosovski pacijenti navode da su primorani da plate i do 150 eura samo za hemodijalizu čak i kada idu na odmor u Albaniju.

Muhamet Zogu, koji je u Odjeljenju za hemodijalizu Kliničkog centra Kosova bio u procesu prečišćavanja krvi putem aparata, rekao je da je plaćanje zdravstvenih usluga razlog koji ih često navodi na prekid odmora.

Čak i Florije Bajrami, koji je na dijalizi već 14 godina, ima isti problem sa kojim se suočavaju svake godine i pored želje i potrebe da odmor provedu u Albaniji.

"Želim da idem na more kao i svi drugi. Trebalo bi da imamo pauzu, ali nemamo prilike. Nemamo mogućnosti, jer nemamo gdje da uradimo dijalizu, pa ćemo se možda nekako snaći. Bio sam, uvijek idem. Ranije sam odatle dolazio ovde i radio dijalizu. Sada idem tamo, ostajem 10 dana i radim dijalizu jedan dan da, jedan dan ne. 100 eura ide od moje plate", rekao je Bajrami.

Nefrolog Miloreta Tolaj kaže da se sa problemom suočava oko 240 kosovskih pacijenata koji primaju uslugu u Kliničkom centru Kosova.

"U vrijeme kada imaju godišnji odmor, prinuđeni su da odu ili čak skrate odmor zbog cijene koju moraju da plate za dijalizu u Republici Albaniji. Naravno, ranije su imali pritužbi, očekivali su da će biti dogovora između dvije zemlje”, rekao je Tolaj.

Koha je poslala pitanja Ministarstvu zdravlja Albanije, ali nije dobila odgovor.