Bez sastanka Rame i Kurtija

Bilateralni sporazumi su potpisani u Tirani, uoči dolaska premijera Albanija Edija Rame u posjetu Kosovu.

Vlade Kosova i Albanije potpisale su u četvrtak navečer 13 sporazuma, memoranduma o saradnji i deklaracija, bez zajedničkog sastanka dvije vlade.

Vlada Kosova je saopćila da je, nakon potpisa ministara iz Vlade Albanije, uslijedio potpis ministara iz Vlade Kosova za stupanje na snagu sporazuma koji će biti od koristi građanima obje države, prenosi Anadolija.

“U protekle dvije godine održana su dva sastanka vlada, na kojima je potpisan 41 vladin, međuresorski i međuinstitucionalni sporazum. Ovaj puta, i bez sastanka dvaju vlada, potpisano je 13 sporazuma, koji obuhvataju saradnju u različitim oblastima, od sigurnosti i pravosuđa do obrazovanja i kulture”, navodi se u saopćenju.

Sprečavanje i borba protiv kriminala

Potpisan je sporazum o međusobnom priznavanju advokatske profesije i posrednika, da bi se stvorio slobodan prostor za interakciju ljudi, ideja, kapitala i drugih zajedničkih prostora, kao i da bi se osigurala bolja perspektiva za građane dvije zemlje.

“U cilju razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede, promocije trgovine i olakšavanja postupaka kontrole, zaključen je sporazum o olakšavanju postupaka kontrole proizvoda neživotinjskog porijekla. U okviru saradnje, razmjene informacija, iskustava i tehnologije je i sporazum o saradnji u oblasti inspekcije, gdje je predviđena donacija portala e-inspekcije Kosovu od Vijeća ministara Republike Albanije”, navedeno je u saopćenju.

Ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje potpisali su i zajedničku deklaraciju o namjerama kojom se zajednički obavezuju na intenziviranje saradnje u oblasti sigurnosti, uglavnom s fokusom na olakšavanje prekograničnog saobraćaja i unapređenje razmjene informacija kroz sisteme upravljanja sigurnošću granica, unapređenje zajedničkog centra za integrirano upravljanje granicom, kao i unapređenje saradnje u sprečavanju i borbi protiv kriminala.

“Današnji sporazumi, zajedno s onima koji su potpisani na dva sastanka vlada u posljednje dvije godine, približavaju naše zemlje i građane jedne drugima i ponavljaju jačanje saradnje između Republike Kosovo i Republike Albanije. Vlada Kosova pozdravlja buduće zajedničke sastanke koji bi trebali biti održani između naših zemalja, radi plodonosnih razgovora i promoviranja dobrih djela i saradnje”, navode iz Vlade Kosova.

Bez sastanka Rame i Kurtija

Bilateralni sporazumi su potpisani u Tirani uoči dolaska premijera Albanije Edija Rame u posjetu Kosovu ranije u četvrtak, zbog sastanka Rame i premijera Kosova Albina Kurtija, ali do susreta nije došlo.

Rama se sastao odvojeno s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom.

Konjufca je nakon tog sastanka izjavio da je Kosovo bilo povrijeđeno nakon otkazivanja sastanka dvije vlade od Rame sredinom juna, ali ne toliko da se ne bi sastali.

Albanski premijer je sastanak vlada otkazao zbog situacije na sjeveru Kosova.