U drugom planu

Posljednji podaci Agencije za statistiku Kosova pokazuju da visoke cijene proizvoda dnevne potrošnje i drugih usluga, u poređenju sa nivoom plata, onemogućavaju da oko 57 odsto porodica sa Kosova priušti jednonedjeljni odmor, bilo na moru ili negde drugde.

Podaci su zasnovani na rezultatima ankete o prihodima i uslovima života u 2021. godini.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi ocjenjuje da bi cifra ove godine mogla da bude i veća, s obzirom na kontinuirano povećanje cijena proizvoda široke potrošnje.

Predstavnici agencija koje nude odmor van Kosova kažu da su im cijene porasle za najmanje 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Florim Beqiri kaže da su on i njegova supruga zaposleni, ali da nisu u mogućnosti da obezbjede novac kako bi osigurali kraći odmor na moru.

"Poskupljenja su velika, posebno hrane, ali je poskupeo i smještaj. Ove godine smo izostavili more", kaže on. 

Mergim Bekteshi radi u javnom sektoru, kao i njegova supruga. Kaže da prošle godine nisu mogli da odu na odmor, dok ove godine planiraju da odu na obalu Albanije, ali na kratko.

"U nedostatku sredstava vherovatno ćemo otići na kraći odmor. Dan ili dva, ne više. To je sve. Život je postao veoma skup. Ovako visoke cijene su nedopustive u odnosu na plate u javnom sektoru. To je razlog“, kaže Bekteshi.

Najčešća odredišta za odmor građana Kosova su obala Albanije i crnogorska obala.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, prosječna bruto plata za 10 godina, povećana je za 138 eura. Sa 383 eura u 2012. godini - 2022. iznosi 521 euro.

Prošlu godinu, međutim, Kosovo je završilo sa prosječnom stopom inflacije od skoro 12 odsto.

Profesor Skenderi kaže da je u tu stopu uključen i cjelokupni nivo cijena proizvoda i usluga na tržištu.

U tom kontekstu, ekonomska realnost se mijenja kada su u pitanju osnovni proizvodi ili oni koji čine potrošačku korpu jedne porodice.

"Na primjer, od 2022. do 2023. godine kod nekih proizvoda imamo poskupljenja od 60 do 70 odsto. Stoga se ekonomska i statistička realnost sada razlikuje. Građani su orijentisani da regulišu osnovne obaveze, plate kirije, plate hipotekarne kredite, pa plate komunalne usluge. U tom kontekstu odmor ostaje sekundaran ili kao jedan od sporednih ciljeva", kaže Skenderi.