Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da deeskalacija situacije na sjeveru Kosova ne bi trebalo da se odvija pod ucjenom, već u bliskoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, kako bi se osiguralo učešće Srba u novom izbornom procesu, prenosi Nacionale.

Abdixhiku, govoreći o krizi na sjeveru, istakao je da proces deeskalacije ne bi trebao da bude pod ucjenom.

"Politički dogovor, između preliminarnih učesnika u izbornom procesu, odnosno dvije partije učesnice, Samoopredjeljenje i PDK, i četiri izabrana gradonačelinka da podnesu ostavku, da se pokrene proces vanrednih izbora u roku od 45 dana. Tokom perioda od 45 dana, potrebno je da se Kosovo i međunarodna zajednica posvete učešću lokalnih Srba u novom izbornom procesu'', rekao je Abdixhiku.

Govoreći u lošem vođenju spoljne politike od strane ministarke Donike Gërvalle-Schwarz, Abdixhiku je dodao da Kurtijeve populističke akcije štete Kosovu.

„Oni čine uslugu Srbiji. Pozivajući se na nacionalistička pitanja bez koordinacije sa međunarodnim saveznicima, oni čine pogrešne korake. Pitanje da li ste za suvereno Kosovo ili Kosovo sa saveznicima ne postoji za LDK. Postoji samo u glavi Albina Kurtija. Za LDK je biti suveren i imati saveznike jedno te isto“, rekao je Abdixhiku.

Abdixhiku je najavio i sastanak sa predsjednicom Osmani o krizi na sjeveru i međunarodnim posljedicama po Kosovo.

„Sada nemam kontakt sa predsjednicom, ali poznavajući je iz prošlosti, ne vjerujem da bi trebalo da ćuti“, rekao je Abdixhiku.

On je rekao da još nisu došli u poziciju da bojkotuju parlamentarni život, ali to nije isključio kao mogućnost.

Izvor: Kosovo online/ Nacionale