Ignorisala zahtjeve

Agencija za informacije i privatnost (AIP) kaznila je Kosovsku obavještajnu agenciju (KOA) sa 3.000 eura zbog toga što listu Koha ditore nije odgovorila u vezi sa pitanjem o broju prisluškivanih osoba tokom 2021. godine.

Pošto KOA nije odgovorila na prvi zahtjev Kohe ditore dostavljen krajem decembra prošle godine, zahtjev je ponovljen, a nakon što je i taj zahtjev ostao bez odgovora list se obratio AIP-u.

U aprilu ove godine AIP je rješenjem obavezala KOA da dostavi tražene odgovore, ali ni poslije ove odluke KOA nije dostavila tražene podatke, zbog čega je u kažnjena sa 3.000 eura zbog nepoštovana odluke i rješenja u Zakonu u pristupu javnim informacijama.

Zbog odluke Agencije za informacije i privatnost da dostavi tražene informacije, KOA je tužila Agenciju.

„Obavještavamo vas da je KOA dana 08.06.2022. godine podnela tužbu u upravnom sporu za poništenje rješenja AIP-a br. AP-52/2022, kojim je AIP obavezao KOA da omogući pristup informacijama u vezi sa zahtjevima za prisluškivanje za 2021. godinu“, navodi se u odgovoru Kosovske obavještajne agencije.

Kako se navodi u ovom odgovoru, KOA je pored tužbe tražila od suda da izrekne mjeru odlaganja izvršenja rješenja, ali nije dobila odgovor i izvršila uplatu 3.000 eura.

Obrazloženje Obavještajne agencije je da su traženi podaci povjerljivi i time zaštićeni zakonom.

„Odgovarajući pristup i njihova distribucija, pored navedenih zakonskih ograničenja, predstavlja visoku osjetljivost i ocjenjuje se kao neprihvatljiv rizik zbog potrebe zaštite obavještajnih metoda i drugih povjerljivih podataka. AIP je takodje obavješten o razlozima odbijanja, a nakon njihove odluke bili smo prinuđeni da sudsku zaštitu tražimo tužbom Osnovnom sudu u Prištini“, naveli su iz KOA.

I poslije odluke o kažnjavanju KOA, Koha ditore je ponovila zahtjev za dobijanje informacija o broju slučajeva prisluškivanih osoba, ali za razliku od prethodna dva puta kada je KOA odlučila da ćuti, odgovorila je sedam dana nakon upućivanja zahtjeva.

Zahtjev je ponovo odbijen sa obrazloženjem da se čeka odluka suda kome su se obratili, povodom odluke Agencije za informacije i privatnost.

„Razlozi zbog kojih KOA nije omogućila uvid u tražena dokumenta ostaju isti kao i oni koji su izneti u odgovorima koje smo uputili AIP-u, ali i na adresu nadležnog suda kroz tužbu za upravni spor, te vas shodno tome, obavještavamo da u očekivanju pravosnažne sudske odluke po ovom pitanju, KOA je odlučila da još jednom odbije vaš zahtjev za pristup poverljivim informacijama u vezi sa gore postavljenim pitanjima“, navodi se u odgovoru KOA listu Koha ditore.

Kazna izrečena KOA je među četiri druge koje je Agencija za informacije i privatnost izrekla zbog nepoštovanja Zakona o pristupu javnim dokumentima.

Među kažnjenima je i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore koje je kažnjeno sa 13.000 eura zbog nedostavljanja podataka o troškovima za gorivo supruga predsjednice Vjose Osmani, koji je diplomata u ambasadi Kosova u Skoplju.