Detalji

Šef diplomatije Turske Mevlüt Çavuşoğlu u nedjelju je završio posjetu Kosovu gdje je potpisao neke sporazume i najavio nova ulaganja, ali je imao i primjedbe i naveo da se ne sme dozvoliti povratak mračnih 90-ih godina, navodi u tekstu analize ove posjete Ekonomija onlajn.

Ministar životne sredine Liburn Aliu je kasnije izneo detalje sporazuma za koji je rekao da će povećati broj letova sa Kosova za Tursku i obrnuto. Takođe, ovaj sporazum će smanjiti cijene putovanja za kosovske putnike.

Çavuşoğlu je na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gërvallom-Schwarz rekao da će podstaći turske biznismene da investiraju na Kosovu, i naglasio na ulaganja na Kosovu u oblasti energetike, rekavši da će u bliskoj budućnosti moći da izvozi struju.

"U oblasti energetike, naše kompanije su spremne da investiraju. Finansiranje ćemo sami uraditi za godinu dana. Vjerujem da su jake kompanije zainteresovane za ovakve investicije kako bi proizvodile struju, a Kosovo izvozilo struju u bliskoj budućnosti“, rekao je Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu je rekao da Turska neće dozvoliti povratak u mračne dane 1990-ih.

"Tokom posjete balkanskim zemljama, koju sam započeo u Beogradu, davao sam slične poruke. Podržavamo dijalog između Kosova i Srbije i mislimo da treba postići dogovor diplomatskim kanalima, a dešavanja u Bosni i Hercegovini i negativni odrazi rata u Ukrajini u regionu su stvari iz kojih treba izvući pouke. Turska ne želi da se vratimo u mračne dane 90-ih i ovo nećemo dozvoliti. Neprestano radimo na tome“, rekao je on.

Çavuşoğlu je istakao da je najveća prepreka između Kosova i Turske postojanje terorističke organizacije Fetulaha Gulena na Kosovu.

"Fetulah Gulen pokušava da učini zlo na Kosovu kao i u Turskoj. Sličnu strategijuj koju je sproveo u našoj zemlji, sprovodi i na Kosovu. S jedne strane gleda da truje mlade ljude i ulaže u medije, a sa druge vidimo da su infiltrirani u državne institucije. Kao što su radili u Turskoj i drugim zemljama, pokušavaju da urade isto i ovdje“, rekao je Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu se sastao i sa predsednicom Vjosom Osmanijem, koja je zatražila podršku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, ali i sa premijerom Albinom Kurtijem koji je nakon sastanku saopštio da su dobili podršku Turske za članstvo Kosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online