Savjet za ljudska prava

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda oglasio se nakon sjednice Skupštine Kosova održane 13. jula, na kojoj je došlo do tuče između funkcionera Samoopredjeljenja i poslanika PDK, ukazujući da su ministri, premijer i drugi zvaničnici tretiraju kao gosti parlamenta, i da zamjenik premijera Besnik Bislimi nije imao prava da cijepa transparente koje je postavila opozicija prenosi Reporteri.

Iz Savjeta ukazuju da je Skupština radno mjesto poslanika izabranih na neposrednim izborima i da imaju mandat da zastupaju i štite interese građana, bez partijskih i drugih razlika, dok se ostali, premijer, predsjednik, ministri, zamjenici ministara smatraju za goste i moraju da podležu pravilima koja utvrđuje parlament.

„Besnik Bislimi nije imao pravo da cijepa parolu koju je opozicija postavila, bez obzira na sadržaj. Poslanici su imali to pravo“, navodi se u saopštenju.

Još jedan prekršaj, kako tvrde, „bio je kada je zamjenik premijera bacio flašu vode na poslanika Lushtakua”.

„U ovoj situaciji, predsjednik Skupštine, da je imao profesionalizam i hrabrost, udaljio bi Besnika Bislimija sa sjednice jer je kao gost, suprotno Poslovniku, preduzeo radnje koje mu ne pripadaju, kao što je napad na poslanika Lushtakua“, poručili su iz Savjeta.

Navode da je najozbiljniji prekršaj bio poziv predsjednika Skupštine Glauka Konjufce policiji da interveniše dok je sjednica bila u toku, jer ističu da je on prvo morao da prekine sjednicu a zatim da pozove policiju da interveniše.

Iz Savjeta su osudili osudili jezik mržnje koji je, kako navode, sve češće prisutan na sjednicama i zatražili od lidera političkih partija da disciplinuju svoje članove.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocjenjuje da ne postoji zakonski osnov da se goni bilo ko je izazvao incidente na ovoj sjednici – ni od strane vlasti ni od poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri