Ekstremno

Toplotni talas koji će u utorak zahvatiti južnu Evropu još više će biti intenziviran jer se očekuju temperature do čak 46 stepeni Celzijusa.

U Španiji, Italiji i Grčkoj je već vrelina, a Evropska svemirska agencija upozorava da će se i Francuska, Njemačka te Poljska suočiti s ekstremnim temperaturama u narednim danima.

Sardinija i Sicilija, koje su među 16 područja pod crvenim uzbunom, predviđaju da će dostići 45 stepeni, dok se očekuje da će Taranto na jugu Italije pržiti na temperaturi od 46 stepeni, što je 2,8 stepena više od evropskog rekorda postavljenog u avgustu 2021. na Floridiji na Siciliji.

Španska turistička žarišta Madrid i Sevilja mogle bi u utorak zabilježiti više od 40 stepeni Celzijusa.

I Atini prijete visoka temperatura od plus 40 stepeni Celzijusa, nekoliko dana nakon što je kultna znamenitost Akropolj bila privremeno zatvorena kako bi zaštitila turiste od jakog sunca.

Šumski požari su zahvatili područja u blizini grčke prijestolnice, dok su vatrogasci gasili požar u blizini Kouvarasa, sela oko 26 milja jugoistočno od Atine.

U međuvremenu, šumski požar koji je počeo u subotu na kanarskom ostrvu La Palma nastavlja da gori van kontrole, a hiljade ljudi je evakuisano.