Dobili tri odsto glasova

Novinar Adriatik Kelmendi naglasio je da su gradonačelnici opština na sjeveru nelegitimni i da blokiraju proces dijaloga, kao i da Kosovo mora da sluša savjete savezničkih zemalja, preniosi Abc news.

"Nije nam jasno gdje je Kosovo danas u odnosu na one koji su nam pomogli, i gdje se ono nalazi na geopolitičkom planu. Treba ući u razgovore koji će na kraju normalizovati odnose Kosova sa Srbijom, omogućavajući obema stranama da proglase neku vrstu pobjede, da Kosovo dobije de fakto priznanje od Srbije", kaže Kelmendi.

On dodaje da nije trenutak da se situacija dodatno komplikuje i da se ulazi u dalju eksalaciju koja "može dovesti i do žrtava", u trenutku kada Evropa namjerava da smanji prostore za sukobe.

"Ovo ne izgleda kao mudra politika koja donosi rezultat. Moramo zapamtiti da je sve što je postignuto na Kosovu ovih godina, počev od oslobađanja, postignuto samo u koordinaciji sa državama Kvinte, a prije svega sa SAD. Čak i potpuni suverenitet Kosova na severu biće postignut samo ako postoj koordinacija sa SAD i glavnim zemljama EU", smatra Kelmendi.

Navodi da bi trebalo poslušati šta govore zapadne zemlje koje su podržavale Kosovo.

"Ako nam te države kažu da to nije pravi put do suvereniteta, vjerujem da ih treba pažljivo saslušati. Imamo gradonačelnike koji ne obavljaju nikakvu funkciju i nemaju odgovarajući legitimitet, jer su dobili tri odsto glasova, i koji sada blokiraju ceo proces za normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Abc news