Iluzorni pogledi

Predstavnici opozicije na Kosovu ocjenjuju da je izjava šefice diplomatije Donike Gërvalle-Schwarz, da je EU "tigar od papira" i ne može da obezbjedi mir u Evropi, neogovorna i upozoravaju da takva diplomatija vodi u direktan sukob sa međunarodnom zajednicom, prenosi Reporteri.

Opozicija kaže da je Vlada Kosova doprinela da se naruše odnosi sa saveznicima, donoseći jednostrane odluke po pitanju situacije na sjeveru, podržavajući stav izaslanika SAD Gabriela Escobara koji je, na izjavu Donike Gërvalle-Schwarz, rekao da "sve pozitivno što se desilo na Balkanu je kombinacija saradnje Evropske unije i Sjedinjenih Država".

Reporteri u zbirnom tekstu nabraja neke od najupečatljivijih reakcija opozicionih funkcionera.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku okarakterisala je stav Gërvalle-Schwarz kao  neodgovornost pomešanu sa "megalomanijom i neznanjem".

"'Evropa je tigar od papira', izjavila je ministarka spoljnih poslova na međunarodnoj konferenciji. Kakva neodgovornost, pomešana sa megalomanijom i neznanjem. U stvari, ovo troje obično ide zajedno", napisala je Çitaku na Facebooku.

Portparol Demokratskog saveza Kosova Sibel Halimi rekla je da je Gërvalla-Schwarz "uronjena u iluzorne poglede na paralelni svet" i dobila odgovarajući odgovor od izaslanika EU Miroslava Lajčaka i emisara Sjedinjenih Američkih Država Gabriela Escobara.

"Ona napada EU kao ’papirnog tigra‘, aludirajući da je EU htela da obezbjedi bezbjednost Kosovu i da na kraju zarati!? Uronjena u iluzorne poglede na paralelni svijet, dobila je zasluženi odgovor od emisara Lajčaka i Eskobara", napisala je Halimi na Facebooku.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri na Facebooku je napisao da je javna diplomatija Vlade Kosova još jednom stavila Kosovo, kako je rekao, u ofanzivni kurs i direktnu sukob sa Zapadom, SAD i EU.

Tahiri je rekao da niko nije očekivao da će Kosovo pasti na "takav nivo".

"Javna diplomatija Vlade Kosova je danas ponovo stavila Kosovo na kurs uvrede i direktnog sudara sa Zapadom, sa SAD i EU", upozorio je on.

Tahiri je poručio da Kurtijevu vladu treba smeniti prije nego što šteta postane nepopravljiva.

Na izjave Gërvalle-Schwarz reagovao je i bivši gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti, koji je upitao "ako je EU bez SAD tigar od papira, šta je Kosovo bez EU i SAD?"

Izvor: Kosovo Online/Reporteri