Opština Gnjilane je ugovorom o djelu angažovala Envera Hazirija, "stručnjaka" koji je sa 29 godina završio srednju školu za agrobiznis i tehnologiju. Prema Zakonu o državnoj službi, ugovori o djelu su vrsta ugovora o radu na određeno vrijeme u državnoj službi i isti su povezani između institucije i osobe koja ima visoku specijalizaciju u nekoj oblasti i koja je angažovana da obezbijedi relevantnu stručnost za period ne duži od šest mjeseci.

Službenik Kancelarije za Preševo, Medveđu i Bujanovac u opštini Gnjilane Enver Haziri, kojeg je na ovoj funkciji angažovao gradonačelnik Opštine Gnjilane, Alban Hyseni, ispostavilo se da je završio srednju školu sa 29 godina. Međutim, to ga nije sprečilo da zauzme poziciju „stručnjaka“ u opštini Gnjilane.

Hekuran Rapuca, administrativni pomoćnik u kabinetu gradonačelnika Gnjilana, potvrdio je za portal Reporteri.net da je Haziri angažovan kao službenik u Kancelariji za Preševo, Medveđu i Bujanovac u februaru ove godine, a prema njegovim riječima, on je diplomirani pravnik, studija prava završio u junu 2019. godine i da nastavlja master studije.

U odgovoru administrativnog pomoćnika kancelarije gradonačelnika Albana Hysenija, Opština Gnjilane nije navela da li im je poznato da je Haziri završio srednju školu sa oko 30 godina, kao što nisu razjasnili ni da li je primljen na poziciju putem otvorenog konkusa ili je imenovan.

"Gospodin Enver Haziri je u februaru 2023. godine angažovan u kancelariji za Preševo, Medveđu i Bujanovac, kao administrativni službenik sa ugovorom za posebne usluge. G. Haziri je po struci pravnik, koji je diplomirao 29.06.2019. broj 154, na Javnom univerzitetu „Kadri Zeka“, gdje nastavlja master studije, o čemu svjedoči uvjerenje broj 09/2023“, navodi se u odgovoru opštine.

Dalje, kaže se da je Haziri bio aktivista za prava Albanaca raseljenih iz Preševske doline.

„Vredi napomenuti da je ista osoba od 2010. godine aktivista za prava Albanaca raseljenih iz Preševske doline“, navodi se dalje u odgovoru opštine.

Iz Kabineta gradonačelnika Gnjilana su prije nedjelju dana za portal Reporteri.net potvrdili da je Haziri, koji obavlja funkciju službenika u Kancelariji za Preševo i Bujanovac u Opštini Gnjilane, angažovan po ugovoru o djelu.

Ugovor o djelu je vrsta ugovora na određeno vrijeme u državnoj službi i isti se sklapa između institucije i osobe koja ima visoku specijalizaciju u nekoj oblasti i angažovana je za pružanje relevantne stručnosti na ne period ne duže od šest (6) mjeseci.

Prema Zakonu o državnoj službi, "na određeno vrijeme na period kraći od šest (6) mjeseci vršiće se na osnovu ugovora pod nazivom 'Sporazumi o posebnim službama' koji podliježu Zakonu o obligacionim odnosima za koje primjenjuje se pojednostavljena procedura zapošljavanja“.

Pošto se javni konkurs ne poštuje za zaključivanje ugovora o djelu, onda je institucijama lakše regrutovati stranačke militante i bez potrebnih kvalifikacija za bilo koju poziciju, kao u slučaju Envera Hazirija.

Ispostavilo se da je Enver Haziri završio srednju školu 2015. godine, dok o njegovom osnovnom obrazovanju nema tačnih podataka. Isti je završio i Pravni fakultet na Javnom univerzitetu „Kadri Zeka“, u Gnjilanu, dok već nastavlja studije na master nivou, na ovom istom univerzitetu.

Portal Reporteri.net je, nakon što su saznale za ovo imenovanje, putem zahtjeva za pristup zvaničnim dokumentima, istražile i zatražile informacije od Univerziteta „Kadri Zeka“ u Gnjilanu i Srednje škole „Sahit Baftiu“ u Gnjilanu.

Prema odgovoru Srednje škole za agrobiznis i tehnologiju „Sahit Baftiu“ u Gnjilanu, Enver Haziri je u maju 2014. godine podneo zahtjev za nastavak obrazovanja odraslih, programa koji se organizuje dva puta godišnje u okviru ove institucije, zanosvanog na konkursu za registraciju kandidata.

„Enver Haziri je završio nastavu kako slijedi: X razred, završen u junu 2014. godine, certifikat br. Protokol: 125; XI razred, završen u januaru 2015. godine, broj sertifikata, protokol: 177; XII razred, završen u junskom roku 2015. godine, sertifikat sa br. protokola: 192", navodi u svom odgovoru portalu Reporteri.net.



Prema njihovim riječima, Haziri je maturu položilo u septembru 2015. godine sa 29 godina.

„Kandidat, g. Enver Haziri, maturu je položio: 09.09.2015.godine, sa uspjehom: 133 boda, i proglašen je diplomiranim na profilu: Tehhičar prehrambene tehnologije, diploma br. Protokol: 197 - 2095“, navodi se dalje u odgovoru Srednje škole „Sahit Baftiu“.

Prema njihovom odgovoru, ispada da je „stručnjak“ kabineta gradonačelnika Gnjilana, angažovan u Kancelariji za Preševo, završio srednju školu sa 29 godina, sa dopunskim programom za odrasle u srednjoj školi agrobiznisa i tehnologije, u Gnjilanu.

Portal Reporteri.net zatražio su informacije o osnovnom školovanju Envera Hazirija, takođe u OŠ "Migjeni" u Muhoču, ali prema odgovoru direktora ove škole, nemaju tačne informacije jer je seoska škola u Zarbinci spaljen, gdje se smatra da se Haziri školovao.

“Za vrijeme mog mandata od 20.06.2016. godine do danas, dotičnoj osobi nismo uputili nijedan dopis. Tačno je da imamo odvojena fizička odjeljenja u bivšoj osnovnoj školi „Skënderbeu“ u Zarbicu. Od 2005. godine škola u Zarbicu je spaljena i nemamo svu dokumentaciju, samo 3 matične knjige, čak ni one nisu kompletne!“, kaže se u odgovoru direktora ove škole Sadita Demirija.

Inače, Enver Haziri iz Gnjilana je takođe vršio političke funkcije u PDK, kao i u Pokretu Vatra. Takođe je učestvovao u televizijskim debatama, predstavljajući se kao politički stručnjak.

Trenutno, sa novom funkcijom tokom vladavine Albana Hysenija u Gnjilanu, on takođe održava sastanke u ime gradonačelnika Opštine Gnjilane, u svojstvu zvaničnika Kancelarije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, za čije sastanke je i sam potvrdio putem društvenih mreža.

U novembru 2022. godine, Haziri je dekretom predsjednice Vjose Osmani dobio državljanstvo Republike Kosovo.

Portal Reporteri.net pokušao je da kontaktira Hazira kako bi dobili pojašnjenja, ali nisu uspio.