Mišljenje političkih analitičara

Premijer Kosova Albin Kurti relativizuje mjere koje su EU i SAD uvele protiv Kosova, a vlada sada žanje šta je posejala pa su novi izbori jedini izlaz za vlast iz nastale situacije, izjavilo je nekoliko političkih analitičara za portal Albanijan post.

Sociolog Artan Muhaxhiri kaže da je posljednje ponašanje Kurtija tipično za populističkog političara.

Prema riječima Muhaxhirija, Kurti umjesto da se realno suoči sa krajnje nepovoljnom situacijom u kojoj se on i Kosovo nalaze, namjerava da fokus prebaci na druge domene – moralne, simboličke i emotivne.

"Premijer bi sada trebalo da poseti Vašington, Brisel, Berlin i Pariz, da sa akterima odlučivanja razgovara o mogućnostima ukidanja sadašnjih kaznenih mjera i sprečavanju drugih koje su najavljene. Međutim, on i dalje ostaje u Prištini. Ovaj njegov izbor dokazuje strategiju da se pristup ne mijenja, ali nastavak ovakve situacije na duže vrijeme će oslabiti njegovu poziciju i ojačati izolaciju", ocjenjuje Muhaxhiri.

U svemu tome, prema Muhaxhiriju, samo novi izbori mogu da spasu Kurtija, jer je to jedina preostala opcija preko koje on može da kapitalizuje "stanje aktuelnog populističkog žara".

"Svaka normalna vlada treba da ima jedinstvenu temu za analizu, diskusiju i akciju – unapređenje odnosa sa SAD i EU. Pronalaženje metoda spasavanja je suštinski državni prioritet ka kome treba da budu usmjereni svi postojeći potencijali. Svaki pokušaj da se umanji značaj ove vitalne teme ukazuje na tragično nerazumevanje politike i zlonamerno populističko neznanje", smatra Muhaxhiri.

Analizirajući činjenicu da je Vlada Kosova olako prihvatila kaznene mjere EU, predavač za konflikte i medije na Univerzitetu Agder u Norveškoj Abit Hoxha kaže da su mjere privremene, ali ono što treba naglasiti jeste da su štete izazvane ovim mjerama dugoročne, budući da je narušavanje odnosa sa zapadnim svijetom vrlo lako, dok je njihovo građenje mnogo teže.

"Kurtijeva vlada sada samo žanje ono što je posejala. Kurti i njegova stranka iz opozicije su pismima nadležnim organima pozvali da se Kosovu ne daje telefonski kod, pogrešno su protumačili potpisivanje SSP i nisu glasali za njega, kao što su i preduzeli niz akcija koje su oštetile državne procese i planove vlade", kaže Hoxha.

Pokušaj da se za nastalu situaciju optuži opozicija, kako bi se amortizovala situacija uvođenja kaznenih mjera, Hoxha ocjenjuje kao "infantilan", uzimajući u obzir i snagu koju Vlada Kosova ima u Skupštini.

Premijer Kurti je u izjavi medijima, nakon izricanja kaznenih mjera, okrivio opozicione stranke, navodeći "da na Kosovu ne treba da se bave samo izricanjem mjera, već i činjenicom da poslanici Skupštine Kosova blokiraju izglasavanje kredita i međunarodnih grantova ukupne vrijednosti 150 miliona eura".

"Vlada je uključena u najveće malverzacije na Kosovu, samim tim što ima loš učinak u kapitalnim investicijama kakav do sada nije viđen na Kosovu. Dakle, najveća finansijska sankcija protiv Kosova, u ovom trenutku, je sama Vlada Kosova", kaže Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post