Nanose štetu dijalogu

Politikolog Fidan Ukaj rekao je da su visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell i specijalni emisar za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pristrasni, i da staju na stranu Srbije, prenosi Koha.

Ukaj smatra da je "pristrasnost Borrella i Lajčaka" nanela štetu procesu dijaloga.

„Videli smo da Borrell i Lajčak nisu nepristrasni. Ne samo da olakšavaju, već i rade u korist Srbije. Mislim da su oni oštetili dio procesa dijaloga time što su iznova stali na stranu Srbije i amnestirali Srbiju u njenim postupcima“, rekao je Ukaj.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Ukaj je istakao da je Kurtijeva greška što nije obavjestio strateške saveznike o slanju izabranih gradonačelnika na njihova radna mjesta u sjevernim opštinama.

„Kurti je prihvatio jednu od tri tačke Evropskog plana, ali ne ide napred. On mora da podstakne gradonačelnike da podnesu ostavke i sprovedu zahtjev EU na terenu, raspisivanjem izbora i njihovim organizovanjem“, dodao je Ukaj.

Povodom posjete premijera Albanije Edija Rame Kosovu, Ukaj je rekao da svojim nedavnim postupcima "Rama pokazuje protagonizam".

"U svojim izjavama na konferenciji za novinare videli smo veoma veliku zabrinutost za budućnost Kosova. Njegova inicijativa da se napiše nacrt statuta i pošalje Evropskoj kancelariji, nedostatak koordinacije sa Kosovom i druge akcije više se tiču ličnog protagonizma, nego olakšavanji tih pitanja", zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore