Premijer

Poslije sastanaka sa bezbjednosnim institucijama, predstavnicima NATO-a i Kfora tokom ove nedjelje imaćemo informacije o tvrdnjama da se u srpske pravoslavne crkve na Kosovu krijumčari oružje, izjavio je danas premijer Albin Kurti, prenosi Koha.

"Danas ću imati sastanke sa predstavnicima NATO-a o tome. Sastaću se i sa komandantom Kfora. Poslije sastanaka moći ćemo da damo konačnu riječ. Sada prikupljamo podatke. Nije dobro da dajem informacije o nečemu na čemu se još radi", rekao je Kurti.

Poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns juče je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo. Ona je u govoru na zasjedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

Kfor je, međutim, danas saopštio da ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko granice između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

Iz Kfora su naveli da se događaj koji je juče pomenula Kearns odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon bio angažovan na sjeveru Kosova kao podrška misiji Kfora.

"Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu Kfora, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome šta je prijavljeno", rečeno je za Kosovo onlajn iz Kfora.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore