Premijer Luksemburga

Premijer Luksemburga Xavier Bettel poručio je povodom situacije na sjeveru Kosova i dijaloga između Kosova i Srbije da na kraju neće biti pobjednika ako dođe do sukoba, prenosi Koha.

Bettel je na konferenciji za medije nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i premijerom Holandije Markom Rutteom u Prištini izjavio da Luksemburg želi da pomogne i da sasluša strane, dodajući da je potreban otvoren dijalog Kosova i Srbije.

Premijer Luksemburga je istakao da je stabilnost važna za sve i poručio da se Beograd i Priština moraju pridržavati smjernica Evropske unije.

"Kada je planirano ovo putovanje, nismo znali da će biti tenzija. Mi težimo da gradimo mostove. Juče smo bili u Beogradu, a danas smo u Prištini. Za nas je važno da znamo da postoji 'vodič' za dijalog i to je izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak. Moramo otkloniti svaku mogućnost kriza. Možete računati na nas. Za nas je važno da vjerujemo u rad fasilitatora EU. Dobro je imati otvoren dijalog. Sastaćemo se i sa nevladinim organizacijama", rekao je on.

Bettel je poručio i da je Kosovo dio evropske porodice.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore