Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj ocjenio je da premijer Albin Kurti ne pruža otpor koji se, prema njegovim riječima, mjeri kvalitetom sporazuma sa Srbijom, dodajući da je Kosovo doveo u loše odnose sa međunarodnom zajednicom, prenosi Teve1.

Kako navodi Molliqaj, među građanima se stvorilo mišljenje da je Kurti odoleo i uspio da održi dobre odnose sa međunarodnom zajednicom, ali nijedan od tih odnosa, kako kaže, nije trajan.

"Kosovo i cokelo društvo uživa u kompromisima koje je napravio naš premijer. Aplaudiramo mu kada napravi kompromis. Legitimno je podržati ga ponekad čak i u kompromisu, ali sada je to pogrešno, jer Kurti čini medveđu uslugu Kosovu, podrškom kompromisima, legitimišemo i Kurtijev postupak", kaže Molliqaj.

Dodaje da se stvara paralelno mišljenje među građanima da je Kurti pružio otpor u dvije stvari.

"Prvo, proširio je suverenitet, a drugo da je bio i racionalan sa međunarodnom zajednicom. U stvari, nije ni jedno, ni drugo uradio", rekao je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, otpor se mjeri kvalitetom sporazuma sa Srbijom.

"Otpor se ne mjeri time da li ste odlagali nedjelju ili dvije. Otpor se meri kvalitetom dogovora koji imamo. Ako na kraju procesa imamo Zajednicu sa političkom snagom, što vjerujem da će biti, to je za mene neuspjeh. To nije smanjilo, već je povećalo obim nadležnosti Srba", naveo je.

Govoreći o mjerama koje je EU preduzela prema Kosovu, Molliqaj kaže da su problematične.

"Na spoljnopolitičkom planu mjere su izuzetno problematične u smislu da EU nameće mjere ili sankcije, ali su to praktično sankcije za jednu demokratsku zemlju kao što je Kosovo, koja je takođe izgrađena uz međunarodnu podršku. U dijalogu je samo jedna strana sankcionisana, možemo reći da je EU nepravedna, možemo da se žalimo koliko hoćemo, naša istina je da nas sankcioniše Evropska unija", rekao je Molliqaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1