Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da je Unija odlučila da sprovede niz mjera prema Kosovu jer nije preduzelo neophodne korake ka deeskalaciji situacije, prenosi RTV.

Stano za Tanjug kaže da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posjete biti suspendovane, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru u okviru Dijaloga uz podršku EU.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru programiranja IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Prijedlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna", rekao je Stano i dodao da su vlasti na Kosovu o tim mjerama obavještene 28. juna.

Dodao je i da su te mjere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer Kosova Albin Kurti.

"EU takođe pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahtjeve i spremna je da preduzme mjere u slučaju nepoštovanja", rekao je Stano.

Ponovio je da situacija na sjeveru ozbiljno zabrinjava Brisel i istakao da se ne može dozvoliti nestabilnost, tenzije i nasilje.

"Osudili smo nasilje i nastavljamo sa pozivima obe strane na hitnu deeskalaciju", rekao je.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik EU Josep Borrelll je u ime članica Unije bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.

"Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način", kazao je Stano.

Dodaje da to znači puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba na izborima.

"Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Stano.

Izvor: RTV/Tanjug