Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati okrivio je opoziciju za blokiranje sredstava koja daje Evropska unija. Murati je na Facebooku naveo da je opozicija ta koja mjesecima blokira međunarodne sporazume u Skupštini Kosova.

„Opozicija je blokirala ukupno skoro 150 miliona eura. Ugovor od 25 miliona eura za ulaganja u elektroprenosnu mrežu, projekat solarnog centralnog grejanja vrijedan 84 miliona eura finansiran grantovima Njemačke, grantovima EU i kreditima Svjetske banke za obnovu i razvoj kao i ugovor 40 miliona dolara sa Razvojnim fondom OPEC-a, sredstva koja planiramo da uložimo u sportsku infrastrukturu, kako bismo se spremili za Mediteranske igre“, rekao je Murati.
 
Podsjetimo, Evropska unija je preduzela mjere protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na sjeveru i o tim mjerama je obavjestila kosovske institucije 28. juna, potvrdio je za Gazetu express neimenovani portparol Unije.

Kako je rekao, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo, takođe, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti obustavljene.

U međuvremenu, sastanci koji neće biti prekinuti su oni koji su fokusirani na razgovore o sitguaciji na sjeveru Kosova, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

Izvor: Kosovo Online