Kosovski institut pravde

Vlada Kosova je ispunila 42% zakonodavnog programa za prvu polovinu 2023. godine, koji obuhvata 34 usvojena nacrta zakona od 78 planiranih, dok nije ispunila standarde javnih konsultacija u približno 50% nacrta zakona, navodi se u izvještaju Kosovskog instituta pravde.

Kako se navodi u saopštenju KIP-a, Vlada Kosova je usvojila zakonodavni program 25. januara 2023. godine, dok je 11. januara 2023. godine usvojila dva nacrta zakona bez usvajanja zakonodavnog programa.

"Po zakonodavnom dnevnom redu, Vlada je do juna planirala usvajanje 78 nacrta zakona. Dok je do 30. juna 2023. godine Vlada usvojila njih 33, odnosno 42% planiranih nacrta zakona. Vlada je u ovom periodu usvojila nacrt zakona planiran za mjesec septembar ove godine", navodi se u saopštenju KIP-a.

Ističe se da je Vlada Kosova 2016. godine usvojila Uredbu o minimalnim standardima za proces javnih konsultacija. Ova Uredba definiše minimalne standarde, principe i procedure u procesu javnih konsultacija, između javnih organa, zainteresovanih strana i javnosti, u procesu izrade politika i zakona.

"Uprkos zakonskoj obavezi da nacrti zakona koje iniciraju Vlada i resorna ministarstva prolaze kroz javnu raspravu, od 34 prijedloga zakona koje je Vlada usvojila, KIP je utvrdio da je 21 od njih morao da prođe proces javnih konsultacija, što je i učinio tek u 11 predmeta ili 52 odsto slučajeva, dok ova obaveza nije važila u odnosu na 13 nacrta zakona koji se odnose na ratifikaciju međunarodnih ugovora", dodaje se u saopštenju.

Samo tokom ovih prvih šest mjeseci 2023. godine, Vlada Kosova je tri puta završila i promjenila zakonodavni program. Zakonodavni program usvojen 25. januara ove godine prvobitno je sadržao 100 prijedloga zakona, ali je nakon izmjene i dopune zakonodavnog programa 31. januara 2023., 9. marta 2023. i 12. aprila 2023. godine od strane Vlade i nakon usvajanja nacrta zakona van planiranja, broj nacrta zakona koji je planiran za usvajanje do kraja 2023. godine dostigao je 131 nacrt zakona.

Kako navodi KIP, Vlada u zakonodavni program za 2023. godinu nije uvrstila 26 prijedloga zakona koji su bili u zakonodavnom programu za 2022. godinu, a koji nisu usvojeni tokom navedene godine. U međuvremenu, ministarstva koja nisu uvrstila nacrte zakona iz 2022. u zakonodavni dnevni red su: Ministarstvo finansija, rada i transfera, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacije, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine i Ministarstvo privrede.

„Na spisku prijedloga zakona koji su planirani za usvajanje tokom prve polovine 2023. godine nalaze se zakoni koji se odnose na ispunjavanje međunarodnih obaveza u procesu evropskih integracija, ali i drugi zakoni od javnog interesa iz oblasti spoljne službe, pravosuđa, medijske, socijalne, penzione i zdravstvene politike itd. Spisak preostalih zakona, uključujući Nacrt Građanskog zakonika, Nacrt zakona o službi u inostranstvu, Nacrt zakona o radu, Nacrt zakona o dijaspori, Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, Nacrt zakona o notarima, Nacrt zakona o sudovima, Nacrt zakona o pravosuđu Savjet Kosova, Nacrt zakona o strancima, Nacrt zakona o civilnom statusu, Nacrt zakona o zdravstvu, Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, Nacrt zakona o Centralnoj zdravstvenoj inspekciji, Nacrt zakona o ocjeni i razmatranju akata opština, Nacrt zakona o socijalnom stanovanju, Nacrt zakona o inspekciji tržišnog nadzora, Nacrt zakona o registru stvarnih vlasnika, Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, itd., navodi se u saopštenju KIP-a.

Što se tiče stepena implementacije zakonodavnog programa od strane nadležnih ministarstava, KIP je utvrdio da je najviši stepen usvajanja nacrta zakona postiglo Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija sa 100 odsto usvojenih nacrta zakona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja sa 100 odsto, Kabinet premijera sa 75%, Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture sa 57%, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine sa 43%, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore sa 25% itd.

U međuvremenu, nijedan nacrt zakona, uprkos planovima, nije uspio da bude procesuiran na usvajanje od strane Ministarstva administracije lokalne samouprave i Ministarstva privrede.

Ovo istraživanje je pokazalo da je u jednom slučaju Vlada Kosova, suprotno odredbama presude Ustavnog suda, odlučila o Nacrtu zakona o penzijskim šemama, ugrožavajući prava hiljada penzionera.

"KIP konstatuje da, u drugom slučaju, suprotno Ustavu i opravdano donošenjem određenog člana Zakona o budžetskim izdvajanjima za 2023. godinu, Vlada nije prenela sopstvene prihode opštinama, zbog čega su sredstva koja su opštine prikupile od 2022. i drugih prethodnih godina postala dio centralnog budžeta. Prema Ustavu Kosova, opštine imaju pravo da utvrđuju, raspoređuju, prikupljaju i troše sopstvene prihode, istovremeno dobijajući sredstva od Vlade Kosova", navodi se na kraju saopštenja.