Njemačka ambasada

Odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije Vlada Kosova nije donela u koordinaciji sa Njemačkom, saopštili su danas iz njemačke ambasade na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

"Odluka nije usaglašena sa Njemačkom, niti je njemačka vlada unapred obavještena od strane kosovskih vlasti o ovom potezu", rečeno je za Klan Kosova iz ambasade.

U odgovoru se takođe navodi da bi bliska koordinacija sa međunarodnim partnerima bila korisna za Kosovo.

"Važno je da svaka odluka ovog tipa mora da poštuje relevantne zakone i princip proporcionalnosti. Ponavljamo poziv Vladi Kosova da se uzdrži od bilo kakvog jednostranog djelovanja koje bi moglo dodatno da eskalira situaciju u severnim opštinama", navodi se u odgovoru Press službe njemačke ambasade na Kosovu.

U saopštenju o odluci da se "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglase terorističkim organizacijama ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da je odluka doneta u koordinaciji sa saveznicima.

"Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima, ponekad se slažemo, ponekad ne. Nesumnjivo je da smo koordinirali za ovaj korak", rekao je on na jučerašnjoj konferenciji za medije poslije sjednice Vlade na kojoj je doneta odluka o stavljanju pomenute dve organizacije na listu terorističkih.

I američki State department je saopštio da Vlada Kosova odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije nije donela u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova