Strateški ciljevi

Policija Kosova najavila je pojačane bezbjednosne mjere za 28. jun, kada vjernici islamske vjeroispovesti počinju da obilježavanju Kurban Bajrama, dok pripadnici srpske zajednice obilježavaju pravoslavni praznik Vidovdan.

"Vodeći se se sutrašnjim datumom i aktivnostima koje povodom obilježavanja Kurban Bajrama na Kosovu koji počinje u ranim jutarnjim časovima (05:00), kao i Vidovdana koji počinje oko (07:00) časova, istog dana, Policija Kosova je preduzela planinske i operativne akcije za upravljanje bezbjednosnom situacijom u zemlji", najavljeno je na zvaničnom Facebook profilu.

Kako navode i ove, kao i prethodnih godina, da bi situacija tekla mirno i bez incidenata, postavljene su neke mjere i strateški ciljevi za očuvanje bezbjednosti tokom dana.

"Priprema i preduzimanje potrebnih planiranja, koordinacije, preventivnih i operativnih mjera kako bi se aktivnosti odvijale u normalnim uslovima, povećanje mjera bezbednosti za garantovanje javnog reda, mira i bezbjednosti, garancija slobode kretanja za sve građane, kontrola i upravljanje saobraćajem na svim glavnim, regionalnim i lokalnim putevima, uključivanje policijskih jedinica da preusmjeravaju saobraćaj na putevima gdje može doći do prekida saobraćaja, primjena ovlašćenja u susret različitim situacijama i preduzimanje mjera protiv svih prekršitelja zakona, u skladu sa zakonima Kosova", navedeno je na ovoj društvenoj mreži.

Kako navode obilježavanje Vidovdana održava se u Gračanici sa početkom u sedam časova, pa će se privremeno biti obustavljen saobraćaj na ulazima i izlazima iz opštine Gračanica, tačnije na ulazu u selo Mramor i sa druge strane na ulazu u Veternik, gdje će vozila biti preusmjerena na alternativne pravce do završetka Vidovdanske proslave.

"Uzimajući u obzir planove policije, rukovodstvo je na zvaničnom sastanku primilo međunarodne partnere, koje su informisali o planiranju i aktivnostima policije za taj dan. Policija Kosova ostaje posvećena sprovođenju svojih zakonskih obaveza i ovlašćenja, primjenjujući Ustav Kosova kako bi garantovala mirno i bezbjedno okruženje za sve građane. Ujedno, Policija poziva građane da mirno proslave praznike i zahteva razumijevanje od učesnika u saobraćaju u slučaju mogućeg privremenog prekida saobraćaja", navedeno je na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online