Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je spreman da postepeno smanji broj pripadnika Policije Kosova na sjeveru, prenosi Reporteri.

"Kurti je tokom razgovora sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen izrazio spremnost da se postepeno i srazmerno uspostavljanju reda i zakona smanji prisustvo policije u zgradama opština na sjeveru, što bi istovremeno omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kako se dodaje tema razgovora, sem neophodnosti deeskalacije situacije u četiri opštine na sjeveru, bila je i normalizacija odnosa sa Srbijom kroz primjenu Osnovnog sporazuma.

"Kurti je obavjestio Von der Layen o oduzimanju brojnog oružja prije četiri dana u Zvečanu u automobilu beogradskih registarskih oznaka, na mjestu gdje je prije četiri nedjelje izvršeno brutalno nasilje nad vojnicima Kfora, kosovskim policajcima i novinarima", ističe se u saopštenju.

On je takođe zahvalio Von der Layen na podršci Kosovu za ekonomski razvoj i obavjestio je o napretku Kosova u mnogim oblastima.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi