U automobili 100 metara od objekta Opštine

Policija Kosova zaplijenila je juče u Zvečanu veću količinu oružja. Premijer Kosova Albin Kurti je, podjelivši video snimak na kojem se vidi izloženo oružje, rekao da ova količina pokazuje razmjere planirane akcije, kao i posledice koje su sprečene.

Akcija je izvedena u saradnji sa Kosovskom obaveštajnom agencijom (KIA), dok je premijer rekao da je teroristički napad spriječen tako što je u Zvečanu, 100 metara u blizini objekta Opštine, otkriven automobil sa mnogo oružja, municije i razne vojne opreme.

Kurti je rekao da pronađena velika količina oružja ukazuje na obim planirane akcije i spriječene posljedice.

Panorama ove terorističke organizacije je jasna: automobili beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo Državne železnice Srbije; pronađeno oružje je svo proizvedeno u Srbiji, uključujući i ručne bombe proizvedene 2021. godine, koje su korišćene u napadu u Zvečanu 29. maja 2023. na vojnike KFOR-a; prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica i logom i identifikacionim oznakama organizacije 'Severna brigada', kao i eksplozivne naprave koje je ranije koristila ilegalna formacija sa kriminalnim radnjama 'Civilna odbrana'. Pronađena velika količina naoružanja govori o veličini planirane akcije i spriječenim posljedicama“, napisao je Kurti na Facebooku.

Kurti je dalje napisao da je Srbija, pored agresije koju je preduzela na Kosovo, otmicom trojice naših policajaca, sada počela da organizuje terorističke napade.

"Srbija je jasno pozicionirana za eskalaciju situacije. Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku Kosovo kidnapovanjem tri službenika Policije Kosova na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, borbu protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo napravila je korak dalje organizovanjem terorističkih napada.

"Zahvalan sam PK i KIA na radu koji sve ovo vrijeme rade na očuvanju zakonitosti i ustavnosti i na spriječavanju kriminala i terorizma u tom delu Republike Kosovo“, napisao je dalje Kurti.