Oštećen budžet

Kosovska revizorska služba (ZKA) je utvrdila da je MUP Kosova na čelu sa Xhelalom Sveçlom, nastavio da isplaćuje neke zaposlene iz srpske zajednice, iako oni uopšte nisu išli na posao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom prošle godine potrošilo preko 100 hiljada eura za plate 20 službenika, prenosi Gazeta Express.

„Na osnovu Odluke Vlade br. 06/39 od 22. 07. 2015, bivši MUP, bio je u obavezi da zaposli 20 službenika iz srpske zajednice, pripadnika nelegalne strukture pod nazivom Civilna zaštita„.

Prema potvrdama službenika ministarstva, ovi službenici nemaju definisana radna mjesta i ne obavljaju nikakvu djelatnost u ministarstvu. Budžet potrošen na njihove plate za 2022. godinu iznosi 101.374 eura, navodi se u izvještaju revizora za ovo ministarstvo.

ZKA naglašava da obeštećenje ovih radnika bez odlaska na posao traje već nekoliko godina i da se na taj način oštećuje budžet Ministarstva.

„Ova pojava je i dalje prisutna tokom godina, iako se kontinuirano izvještava u našim revizorskim izvještajima. Ministarstvo još uvijek nije uspelo da preduzme konkretne mjere u sistematizaciji, angažovanju i praćenju ove kategorije zaposlenih. Isplate zarada u nedostatku dokaza o kontinuitetu rada nanose štetu budžetu ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Prema revizoru, ministar Xhelal Sveçla „mora da preduzme sve radnje kako bi osigurao stvaranje uslova za redovan kontinuitet rada ovih zaposlenih, vršeći kontinuirano praćenje kako je predviđeno zakonskim aktima“.

Gazeta Express je juče javila da je takve uplate vršilo i Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT).

Prema izvještaju ZKA za MINT, tokom 2022. godine na njihove plate potrošeno je 127.298 eura.

„Odlukom br. 06/39 od 22. 07. 2015. godine, Vlada Kosova je usvojila usaglašene zaključke Briselskog sporazuma za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije za integraciju kadrova iz bivše tzv. Civilne zaštite. Ovom odlukom MINT je angažovao 25 radnika iz srpske zajednice kako bi ih integrisao u sistem Republike Kosovo. Ovi zaposleni nikada nisu radili za MINT od 2016. godine, kada su potpisani njihovi akreditivi. Shodno tome, prema potvrdama nadležnih, nije bilo dokaza o kontinuitetu u radu za isti. Izdatak za 2022. godinu za plate zaposlenih za ovu kategoriju iznosio je 127.298 eura“, navodi se u izvještaju.

Inače, članom 8 Uredbe (KRK) br. 12/2020 o radnom vremenu i odmorima funkcionera, definisano je da su „u toku radnog vremena svi javni funkcioneri dužni da budu na radnom mjestu. Svaki javni funkcioner upisuje se u knjižicu ili u elektronski registar“.

Izvor: Gazeta Express/Kossev