Rezultat intenzivnih istraga

Policija Kosova saopštila je u ponedjeljak, 19. juna, da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 16. juna.

Kako je saopštila policija, osumnjičeni je iz srpske zajednice, identifikovan po inicijalima U.V.

Vlasti su saopštile da je hapšenje izvršeno u ranim satima 19. juna u selu Leposavić.

"Njegovo hapšenje i dovođenje u policijsku stanicu izvršeno je kao rezultat intenzivnih istraga i pružanja dokaza da je umješan u napad na medije/novinare 16. juna 2023. godine. Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinacija sa pravosudnim organima“, navodi se u saopštenju policije.

Ovo je treća osoba koja je uhapšena zbog napada na novinare, koji izvještavaju sa sjevera Kosova, nakon što su tenzije u tom dijelu zemlje porasle 26. maja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla saopštio je 16. juna da je Nemanja Vlašković uhapšen u Leposaviću, zbog napada na novinare medija Kallxo 29. maja.

Dan kasnije, Sveçla je rekao da je Dalibor Spasić uhapšen na graničnom prelazu Jarinje - koji povezuje Kosovo sa Srbijom - zbog napada na novinare.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da je od početka tenzija u opštinama na severu, naseljenim većinski srpskim stanovništvom, registrovano 30 napada na medijske radnike.