Premijer

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je u obraćanju u parlamentu da je "jasna agresija" slučaj hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti na teritoriji Kosova, te da očekuje reakciju Kfora i NATO-a.

On je istakao da još čeka odgovor i preuzimanje efektivne odgovornosti, te poručio da mora da se poštuje teritorijalni integritet Kosova.

"Još uvijek čekamo da Kfor preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati otete policajce i kazni ovo flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i tačke 4 Kumanovskog sporazuma. Juče je tačka 4. sporazuma od 9. juna 1999. prekršena. Dakle, Kfor nije trebalo da ćuti. Ako ovo ćutanje pretoči u normu, onda neka nam to otvoreno kaže", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, ono što se dogodilo u srijedu na sjeveru je osveta i agresija Srbije.

"Ono što smo juče videli je osveta na jednoj strani i agresija na drugoj. Osveta kao instrument protiv djelovanja pravne države nije samo varvarski mentalitet, već pokazatelj orijentacije srpskog rukovodstva ka severoistoku, despotima sjeveroistoka, a ne prema EU i SAD. Osvetu u najnehumanijem i najkukavičnijem obliku treba otvoreno osuditi i suprotstaviti silom zakona. Vlada će učiniti sve da policajce oslobodi otmice", dodao je on.

Kurti je rekao i da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne interesuje deeskalacija situacije na sjeveru.

"Situacija na sjeveru najprije mora da se smiri, da se održe izbori i uklone kriminalne bande. Kosovo ne dozvoljava da ga potčini fašistička milicija Vučića", rekao je Kurti.

On je pohvalio Policiju Kosova za "snažnu uzdržanost" od početka tenzija na sjeveru, dodajući da kosovske vlasti "kontinuirano reaguju sa maksimalnim oprezom".

"Policija ne lovi vještice, već podleže najvišim standardima dokazivanja i činjeničnog svedočenja. I ja sam, kao i vi saznao za hapšenje eksponenta jednog od šefova 'Civilne odbrane'. Ali, panika je tolika, od kriminalnih struktura i grupa, da još uvijek nismo svijesni veličine i značaja za organizovani kriminal ovog uhapšenog lica, koji je u pritvoru", rekao je Kurti govoreći o uhapšenom Milunu Milenkoviću.

Tvrdi da je Milenković organizovao napade na pripadnike Kfora, Policije Kosova i medije, dok je hapšenje kosovskih policajaca ponovo nazvao "otmicom" i "agresijom zvaničnog Beograda".

Naveo je da su to učinile dve srpske vojne formacije, među kojima je i jedinica "Kobre".

"Postavili smo policijske jedinice na 16 puteva na sjeveru radi sprečavanja šverca. Uhapšeni policajci su bili specijalizovani za sprečavanje šverca, ali je Srbija poslala najelitnije jedinice da uhapse policajce", rekao je Kurti.

Preneo je da je imao razgovor sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i američkim ambasadorom Jeffom Hovenierom, kao i sa ambasadorima i zamjenicima ambasadora drugih zemalja, kojima je objasnio situaciju i da je prošlo 30 sati od ovoj slučaja, a da nema saopštenja Kfora, koji je bio na terenu.

"Izrazio sam svoj protest za ćutanje i zahtjevam preuzimanje odgovonrosti. Na licu mjesta su pronađeni tragovi od cipela u pravcu Srbije, lisice i vozila bez tablica. Ne samo da je izvršeno kidnapovanje, već nisu ni željeli da sakriju tragove. Sprovedena je arogantna agresija", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online