Efikasna saradnja

Premijer Albin Kurti rekao je da je Kosovo "priča o uspjehu NATO", koja je, navodi, pokazala koliko efikasna saradnja među zemljama Alijanse može da unapredi mir, prenosi Koha.

Kurti je naveo da je cilj Kosova da postane dio NATO.

„Kosovo je bilo i nastavlja da bude priča o uspjehu NATO. Slučaj Kosova je pokazao koliko efikasna saradnja između zemalja NATO može biti u zaštiti i unapređenju mira. U ovom uspješnom iskustvu na Kosovu krajem 20. veka, NATO ne bi igrao tako važnu i efikasnu ulogu u ujedinjenju saveznika protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo je uspješna priča ne samo kratkoročno već i dugoročno. Poslije 24 godine, Kosovo je uspjelo da postane najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu, i država koja namerava da se pridruži tom savezu koji ga je oslobodio prije četvrt vijeka“, izjavio je on.

Kurti je na drugoj godišnjoj konferenciji pod nazivom „Nema mira bez žena“ naveo da je cilj Vlade Kosova da poveća broj žena u bezbjednosnim institucijama.

„Na ovom putu našeg naroda žene i djevojke igraju veliku ulogu. Oni trenutno čine 14 odsto poljoprivredne radne snage na Kosovu, uključujući 1.038 uniformisanih i 286 civilnog osoblja. U Kosovskim bezbjednosnim snagama žene čine 9,75 odsto zaposlenih. Naša vlada ulaže napore da poveća učešće žena i djevojaka u bezbjednosnim institucijama”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore