Najdemokratskiji način

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da vanredni loklani izbori na sjeveru mogu da se raspišu, ali da je neophodno da prvo 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je za agenciju Reuters ocenila da je to "najdemokratskiji način” da se raspišu izbori.

"Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtev morao da dođe od njih, od građana“, rekla je ona.

U opštinama na severu Kosova – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici – živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove albanske gradonačelnike.

Uprkos tome, kosovske vlasti su nasilnim putem preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gde su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama.

Jedino je u Severnoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u ovoj opštini nema protesta.

Takođe je 29. maja došlo je do eskalacije situacije, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a (vojna misija NATO-a na Kosovu) i tom prilikom je povređeno oko 30 vojnika i oko 50 civila.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da bi smena aktuelnih albanskih gradonačelnika putem peticije bila "kao referendum", koji bi otvorio put za novi izborni proces.

Prema njenim rečima, celi proces bi mogao biti završen za nekoliko meseci.

Osmani je podvukla da pre raspisivanja novih izbora Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće mešati.

Pripadnici srpske zajednice se za sada nisu izjasnili da će pokrenuti smenu albanskih gradonačelnika potpisivanjem peticije.

Međunarodna zajednica je oštro osudila odluku Kosova da gradonačelnici nasilnim putem preuzmu svoje dužnosti.

U međuvremenu su se sa zvaničnicima Kosova i Srbije sastali specijalni izaslanik EU za dijalog Koosva i Srbije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Njihov glavni zahtev je smirivanje situacije, raspisivanje novih izbora na severu i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.